24 септември 2015 | Актуално

Забранете забраните в образованието!

Депутатите са гласували поредната избегната отговорност – отговорността към вашите деца. За тях образователната система трябва да се отдалечава от ежедневието на хората, за да работи. За тях образователната система трябва да контролира личния живот, за да работи.

Днес забраняват телефоните, утре ще забранят прозорците, за да не поглеждат децата ви навън. За да не се разсейват с нещо, което наистина има смисъл в техния собствен свят, защото уеднаквеното училище не може да ги заинтересова. В ДЕОС приемаме, че “изтърпяването” на образованието, понеже то “подготвя децата за живота” е погрешно. Това просто означава да образоваш на инат.

Промяната ще бъде естествен резултат от конкуренция на идеи и плурализъм на образователните форми, ще бъде резултат от самоуправлението в образованието, свободата на гражданите сами да организират училищата си и сами създават професионалните си стандарти за образование. Оставете на училищата сами да решават, дали да забраняват телефони и наблюдавайте план-приема. Предизвикваме ви!

На някой минава ли му изобщо през ума, че тези деца ще израснат в свят, в който дигиталната грамотност ще бъде минимално изискване за всяка качествена и добре платена работа? Технологиите са неизбежност, те са факт. Нашата отговорност е да ги използваме по предназначение. Училището можеше да е тази институция, която да възпитава децата ви на това, как да получат през смартфона си безплатно образование от Харвард, без да напускат България.

Но не, днес вашите депутати забраниха 21-вия век на вашите деца.

Share