1 февруари 2017 | Актуално

Статуквото назначи свой съдия за и.д. Председател на СРС

 

С избирането на съдия Стефан Милев за и.д. Председател на Софийския районен съд (СРС), Висшият съдебен съвет (ВСС) за пореден път даде ясни сигнали за своята зависимост, пристрастност към статуквото и срастване с изпълнителната власт.

Вместо да подкрепи кандидатурата на съдия Албена Ботева, номинирана с абсолютно мнозинство, ВСС в лицето на най-компрометираните си вече членове наложи силово кандидатурата на съдия Милев и по този начин наруши всички писани и неписани правила на правната уредба у нас.

Тази порочна практика е израз на пряко нарушение на Закона за съдебната власт, където е указано изрично кои органи и лица могат да номинират председател на съд. Висшият съдебен съвет и съдийската колегия към него не са от тези органи и лица.

Подобни сигнали са тревожни. Нещо повече – те доказват липсата на желание да бъде проведена така необходимата ни правосъдна реформа.

Ние от ПП ДЕОС обявяваме своята твърда позиция в защита на демократичните ценности, в защита на интереса на всички граждани на Република България в апел за спешни мерки и стартиране на коренна промяна в системата на правосъдието.

Съдът трябва да е независим, съдът трябва да защитава правото, а не нечии лични и/или икономически интереси!

Вместо това виждаме как демократичните процедури падат простреляни една след друга пред очите ни. Въпросът е: докога ще търпим това?

 

Share