30 септември 2015 | Становища

Планът за управление на Витоша подменя изцяло философията на управление на защитените територии

„Ние не сме наследили земята от предците си, а само сме я взели назаем от децата си“. Това казва през 70-те на ХХ век по повод разработването на урановите мини в Австралия, тогавашният министър на околната среда на Австралия Моузъс Хенри „Мос“ Кас. Той цитира забележителните думи на екоактивиста Уендъл Бери, приписвани днес на разнообразни общности, живеещи в хармония с природата.

В ДЕОС ще си позволим да перифразираме думите на този забележителен човек – Ние не сме наследили Витоша, а само сме я взели назаем от нашите деца. И е добре да се замислим, преди да излеем поредната порция бетон в планината, преди да разрушим уникални природни формирования като каменните реки, преди да застрашим екологичното равновесие. Защото Витоша ще остане, но ще остане като паметник на (без)отговорността ни към бъдещето.

Затова нека спрем за миг и да се замислим. Дали това, което ще оставим след нас ще накара нашите деца и внуци да се гордеят със стореното? В ДЕОС не подкрепяме ново строителство в планината. Смятаме, че новият план за управление на природен парк „Витоша“ трябва да притежава ясен и пределно конкретен регламент. Той трябва да посочва какви дейности, включително и строителство могат да бъдат предприемани, без природата и екологичното равновесие в парка да бъдат застрашени. Смятаме, че го дължим на тези, които ще дойдат след нас.

Вижте цялото становище на Виктор Лилов – нашия кандидат за кмет на София и водач на листата за общински съветници там.

DEOS_Stanovishte-za_priroden_park_Vitosha

 

 

Share