10 октомври 2016 | Актуално

Момчил Якимов – нашият кандидат за кмет на Младост

 

momchil_iakimov_za_kmet_na_mladost_n23a_site_banner

Жители на „Младост“,

Скъпи съмишленици,

За мен е въпрос на чест да бъда кандидатът на ДЕОС за кмет на столичния район „Младост“ на частичните избори за този пост, насрочени за 6 ноември тази година. Искам да споделя, защо ДЕОС се включваме в надпреварата и защо приех присърце своята номинация.

На местните избори през есента на 2015 г. ДЕОС се явихме със своята подчертано либерална управленска програма, която нарекохме „София за хората“. В нея събрахме свои идеи за уютен и зелен град, с които да обърнем сегашната автомобило-центрична управленска философия на общината, която ни отведе в улица без изход. Това наше първо явяване на избори беше успешно, доколкото върнахме автентичния либерализъм на българската политическа карта. Но фактът е, че днес ДЕОС не сме представени в местната власт в София.

Да погледнем, какво се случи за изминалата година в наше отсъствие? Ключови фигури от кметския екип, които събираха нашите основни критики, вече не са на постовете си. Днес градът има нов Главен архитект – Здравко Здравков, който спечели конкурса за този пост с мотото „София – град за хората“ – звучи ни познато и дано да е искрено. Вместо предложената от нас политика „замърсителят плаща“, платиха пътниците в градския транспорт, за които билетчето поскъпна с 60%. Докато в Пловдив общината спори с частните автобусни превозвачи за цена от 1,80 лв/км спрямо техните претенции за 2,10 лв/км , тук общината подписа концесия за 141 млн. лева при цена от 3,00 лв/км и уверенията, че това било най-евтиното. Жалкото е, че за всички вредни решения се намира нужното „тематично мнозинство“, за да минат с лекота през Столичния общински съвет (СОС).

Район „Младост“, за чийто кмет се кандидатирам, няма как да остане остров на благополучието в общата картина. Застрояването на поредната градинка преля чашата и доведе до сегашните частични избори. Самият аз съм израсъл и живея в друг проблематичен столичен район – „Лозенец“, превърнал се в нарицателен пример за погрешно развитие, основано на много вложени средства (обществени и частни), доста по-малко вложена мисъл, но най-много – управленски популизъм. Затова добре разбирам предизвикателствата пред „Младост“. Правомощията на районните кметове, предвидени в чл. 46 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) не са широки, но достатъчни, за да решим приоритетно следните 3 проблема в оставащите 3 години от кметския мандат:

В оставащите дни до изборите ще ви запозная в детайли с моята визия по изброените приоритети. Не се колебайте да ми задавате своите въпроси: на моята Фейсбук страница, на Фейсбук страницата на ДЕОС, или по имейл на momtchil.iakimov@deos.bg.

Номерът ни в бюлетината е 23.

Ваш Момчил Якимов, ДЕОС

 

Share