14 юни 2017 | Актуално

Единодействието на демократичните хора и на техните партии е проява на историческа отговорност за съдбата на България

УС на  ПП ДЕОС, като се запозна с политическата декларация на ПП „Да, България“ от 8 юни т.г., констатира, че има голямо сходство между преценките на ДЕОС  и „Да, България“ относно кризата на демокрацията в България и прогресиращия процес на завземане на държавата от сенчести интереси.

След изборите от 26 март тези негативни тенденции, вместо да отслабнат, се задълбочиха.  Ние мислим, че в днешния парламент има по същество съюз между управляващите от ГЕРБ, ПФ и тяхната псевдоопозиция, насочен към окастраяне на правата и свободите на гражданите и утвърждаване на модела на непрозрачно олигархично управление на страната. В 44-ия парламент  партиите на власт и тези, които са в опозиция се карат за пред публиката по всякакви второстепенни и третостепенни въпроси, но са единни в решимостта си да дават демократична фасада на олигархично-мафиотската власт, в която участва и едните, и другите. Моделът „КОЙ“, срещу който демократическата общност в продължение на 404 дни се изправи от 14 юни 2013 г. до оставката на правителството на Орешарски, по същество си остава непокътнат. Нещо повече – той непрекъснато укрепва благодарение на съучастието на скроената по сталинистки модел прокуратура, която и ГЕРБ, и БСП не намериха сили – защото не искаха – да разградят по времето на предишния парламент.

Ние от ДЕОС осъзнаваме, че една от важните причини за изброените печални факти е разпокъсаността  на хората и партиите от демократическата общност. Тя доведе до това, че в днешния парламент няма опозиция срещу атаките на партиите на статуквото, насочени срещу демократичните завоевания на т.н. „преход“.

Затова ние от ДЕОС се солидаризираме напълно с призива на „Да, България“ за обединение на хората и организациите им, които се противопоставят на увековечаването на модела „КОЙ“. Мислим, че сега погледът ни трябва да е насочен към бъдещето, към бързо търсене и намиране на разнообразни форми на единодействие на извънпарламентарната демократична опозиция. Нужно ни е час по скоро единодействие по конкретни въпроси – по колкото се може повече, толкова по-добре. Знаем, че демократичната общност няма да прости на политическите си представители, ако те се вторачат в миналите си несъгласия и дрязги, вместо да работят за единодействие сега. Ако сме разделени, помагаме на модела „КОЙ“, ставаме съучастници в утвърждаването му. С други думи, единодействието на демократичните хора и на техните партии е проява на историческа отговорност за съдбата на България.

Ние от  ДЕОС смятаме, че в най-близкото бъдеще е трябва да има общи действия на демократичната общност във всички възможни – в рамките на закона – форми поне по следните два приоритета:

– противопоставяне на приемането на мажоритарна избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство. Приемането на този вариант  би увековечило господството на партиите на статуквото и би финализирало превръщането на нашата демокрация в съвършено фасадна, лишавайки от представителство големи части от гражданите. В избирателната система е необходимо да се засили мажоритарния елемент, както показаха и резултатите от референдума. Но най-добре е това да стане чрез приемането на избирателна система от „германски тип“.

– противопоставянето на настъплението срещу избирателните, гражданските, религиозните и други права на гражданите, прокламирано в изказвания на премиера Борисов от близките дни. Особено важно е да се противопоставим – всички заедно – срещу опита за ограничаване на правата на българските граждани, живеещи в чужбина.

София, 14.06.2017

УС на ДЕОС

Share