3 февруари 2017 | Актуално

ALDE: Тръмп, спри забраната за емиграция!

ALDE, групата на либералите и демократите в Европейския парламент, отправи публичен призив към американския президент Доналд Тръмп. В него тя апелира Тръмп да спре забраната за емиграция на граждани от 7 мюсюлмански страни, която президентът подписа преди няколко дни.

Забраната за емиграция на Доналд Тръмп не съответства на ценностите, които ние споделяме. Ние вярваме в едно отворено и либерално общество„, се казва в прес съобщението, което ALDE разпространи чрез медиите и социалните мрежи на 30 януари 2017 г..

Ето и пълният текст на съобщението:

„След като изразихме притесненията си за президентството на Доналд Тръмп още през първия ден на поста му преди две седмици, някои от най-големите ни притеснения се превръщат в реалност. Така че ние днес отправяме послание към президента Тръмп – ако обичате, спрете си имиграционната забрана!

Като европейски либерали, една от основните ни свободи са човешките права. Имиграционната забрана на Тръмп е пряко нарушение на човешките ни права. Върховният комисар за човешките права на ООН обясни вчера, че „дискриминацията единствено на основата на националност е забранена според законодателството за правата на човека.“

Изпълняващият длъжността главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, която беше избрана по време на управлението на Барак Обама, също постави под въпрос законността на действията на президента Тръмп и нареди на юристите от правния отдел да не прилагат указа на президента. След броени часове Белият дом обяви: „Президентът Тръмп освобождава г-жа Йейтс от нейните задължения.“

Като европейски либерали, ние също вярваме в едно отворено и либерално общество. Хиляди хора са блокирани безпомощни по летища или с отказана виза, или задържани при пристигането си. Те опитват само да се върнат в страната, която наричат свой дом. Още много хиляди, които не са посмели да пътуват, включително и такива, които имат втори дом в Съединените щати, не са сигурни дали ще бъдат добре дошли.

Кликнете тук и бъдете с нас. Това не са ценности, които споделяме. Ние вярваме в едно отворено и либерално общество.

Молим ви, споделете нашия призив с вашите приятели, семейства и съседи.

Не можем да позволим 2017-а да бъде година на политиката на страха.“

Ние от ДЕОС се присъединяваме към призива на ALDE.

Share