1 май 2014 | ДЕОС Работи

1-ви май – ден на образованието!

България има много таланти, особено в училищна възраст. С участията си в международни олимпиади по математика, физика и информатика всяка година някои от тях жънат сериозни успехи. Успехи, с които всички ние като българи се гордеем.

Това е похвално, но не е достатъчно.

Ние от ДЕОС смятаме, че от чисто индивидуални успехи, те не само могат, но и трябва да се превърнат в масово явление. Талантите не само се раждат, но и се създават.

От учители, които са силно мотивирани не само да предадат знанието си на своите ученици, но и да го надградят. Учители, които да носят желанието, но и самочувствието, че допринасят за създаването на таланти със средствата на доброто и адекватно образование. Учители, които да насърчават креативността и предприемачеството у своите възпитаници. Учители – не само по ценз, а и по призвание, които имат сърце да възпитават в добрина, благородство и напредък. Учители, които са свободни да превърнат таланта на своите ученици в истински успех!

Отдавна сме в етапа на икономика на знанието, в която успешната професионална реализация е пряко обвързана с доброто и адекватно образование. Трябва най-сетне да осъзнаем, че трудовите си проблеми от утре ще решаваме с образователния си хъс от днес.

В ДЕОС решихме, че се нуждаем от определена символика, която да онагледява взаимовръзката между образование и работа. А има ли по-добра от тази, свързана с 1-ви май – празникът, на който по традиция почитаме труда? Не е ли това идеалният повод да си припомним, че училището е мястото, в което полагаме основите за бъдещия си трудов успех?

Да, в ДЕОС смятаме, че най-сетне трябва да проявим повече прагматизъм, например като преосмислим превърналия се в клиширана фраза призив „Напред, науката е слънце“. И да превърнем слънцето в пътеводната звезда на нашия успех, като вложим в него и смисъла на творчеството и инициативата.

Призоваваме всички свои членове и симпатизанти да почитат 1-ви май не просто като ден на труда, но като ден на добро образование за пълноценен труд. Повече дни напомнящи и почитащи образованието, със сигурност ще спомогнат за по-добро образователно съзнание у нацията ни.

Така може да стане ден на олимпиади и междуучилищни състезания. Ден на семинари и презентации на нови училища, университети и проекти. Ден на нови работни позиции и стартиращи бизнеси. Ден на който да се срещат работодатели с бъдещи служители, среща на бизнеа с училището. Поне още един тържествен, но и по-практичен ден, който да напомня, че благосупяването е пряко свързано с образованието. Тази комбинация стои в основата на нашето добруване и благоуспяване.

Както индивидуално, така и като нация. Защото България напълно заслужава това превъзходство. Защото в кръвоносната система на нашата Родина тече творчество.

Share