14 май 2014 | ДЕОС Работи

Шистов гамбит

Гео-политиката е трудна работа и изисква много смелост.

Гамбит е термин от шаха, при който единият играч жертва фигура  и като компенсация получава предимство в развитието, често печели преимущество в центъра и по фланговете, постига открита и позволяваща редица комбинации игра, и като правило – шансове за успешна атака на притеснения откъм развитие и пространство противник. Гео-политиката е шах, който се играе поне три хода напред.

През 2012 година Народното събрание прие мораториум върху проучванията и добива на шистов газ и нефт по метода на хидравличното разбиване и сходни на него методи. Този ход, който тогава се представяше като победа на здравия разум и опазване на природата, се оказва изстрел от упор в двата крака на българската външна политика. По няколко причини:

Че в България има шистов газ е ясно на всички. Че някои го разглеждат като заплаха, а други като източник на доходи – също. Страната е разполагала със силна карта, а е избрала да я извади от играта.

http://www.energy-without-carbon.org/ShaleGas

http://www.energy-without-carbon.org/ShaleGas

Представете си следната хипотеза, без значение дали годината е 2012 година или 2014:

Очевидно нищо от описаното по-горе не е направено, а последствието от това е обезоръжена външна политика, която поставя България в унизителното положение да слуша големите и силните.

За да сме пределно ясни – ние сме против методите за добив и използване на природни богатства, които биха увредили природата. Технологията на хидравличното разбиване е на повече от 20 години и нанася вреди. ДЕОС категорично заставаме зад умното и устойчиво използване на природните ресурси, но твърдим, че топката “шистов газ” беше грешно отиграна от българските “политици” и не работи за силна и независима от външни фактори държава.

Share