22 април 2017 | Становища

#Цацароставка

Какви са фактите: главният прокурор г-н Цацаров осъществява среща със Сашо Дончев – представител на бизнеса и собственик на медии, в офиса на предприемача Георги Гергов – явяващ се както страна в значителни бизнес-проекти, осъществявани в партньорство с държавата, така и член на политическото ръководство на втората най-голяма партия в 44-ото НС.

Какво означава това: българското общество получи поредния пример за мафиотско-олигархичен контрол над държавата, размито и напълно формално разделение на властите – факт, който не позволява те да осъществяват ефективен контрол една над друга, както и признаци за напълно недопустима намеса в свободата на медиите и стопанската дейност на гражданите. Подобни срещи са свидетелство за това, че главният прокурор е напуснал рамките на своите правомощия и с действията си поставя под въпрос основни принципи на функциониране на демократичната правова държава. Подобно поведение трябва да бъде разследвано, а господин Цацаров трябва да се оттегли от поста си.

С подобни случаи България все по-често ще буди съмнения за това, доколко в действителност е действаща демокрация и доколко присъствието ни в ЕС изпълнява базовите критерии за членство в общността! Няма да е далече моментът, когато този въпрос ще бъде зададен на глас от европейски лидери, за които ще е все по-трудно да правят компромиси с основни ценности, около които е изграден Европейският съюз, от който все още част сме и ние.

Големият въпрос е доколко България може да бъде реално функционираща демокрация, способна да гарантира сигурност, справедливост и благоденствие на своите граждани, след като подобни действия на висши представители на правосъдните институции системно остават неразследвани и ненаказани.

С оглед на всичко това, съвместно с „Да, България” ние от ДЕОС напълно подкрепяме искането за:

  1. Оставката на г-н Сотир Цацаров от поста главен прокурор, като така бъде даден шанс за обективно и независимо разследване на случая.
  2. Разследване на обстоятелствата около срещата на г-н Цацаров и г-н Дончев, както и връзките между г-н Цацаров и г-н Гергов, като това разследване установи отговорността на участниците в срещата, и което разследване да бъде проведено с участието на прокурори от други страни-членки на ЕС, делегирани от ЕК по искане на българското правителство.
  3. Спешно съставяне на парламентарна анкетна комисия по този случай.
Share