9 юли 2014 | ДЕОС Работи

Сотир Цацаров да подаде оставка!

Г-н Сотир Цацаров е длъжен да подаде оставка. Веднага. Безусловно.

Като върховен ръководител на Прокуратурата на Република България, г-н Цацаров е отговорен за всичко, което се случва в повереното му ведомство. За всичко. Дори и за отчета за дейността на повереното му ведомство за 2013 година. Това е първата пълна година под негово ръководство.

От отчета става видно, че повече от 600 000 разследвания, най-често срещу неизвестен извършител, са спрени (страница 43 от отчета). Обърнете внимание на термина – те не са прекратени, не са затворена страница. Те са спрени. Което означава, че могат да бъдат възобновени във всеки един момент. Когато Прокуратурата трябва да се наведе угоднически на следващия силен на власт.

Тази ужасяваща цифра означава, че с действие или бездействие, Прокуратурата е образувала зависимости на близо половин милион българи и използва властови инструмент, за да ги активира в удобен момент. Примери колкото искате – Бисер Миланов Петното беше с поредица присъди и досъдебни производства. Защитен свидетел на делото срещу Данчо Пръча, Галин Митов, до онзи ден се разхождаше из София необезпокояван от всичките 19 висящи производства срещу него след три ефективни присъди.

Огледайте се около вас и вижте колко нарушители на реда, за които сте сигнализирали, продължават да се радват на слънцето и въздуха. По този начин Прокуратурата на България си е изградила послушна армия от половин милион закононарушители, които са готови за да не усетят нейната тежка ръка, да извършат „услуга“. Сами се сещайте каква услуга.

От същия отчет разбираме, че Прокуратурата иска да мине с големия валяк върху правата на гражданите като не чака съдебно решение за отпадане на банкова тайна (страница 101 от отчета). Без значение, че има доволно голяма практика на Европейски органи и съдилища в обратната посока. Щели по-оперативно да си вършат работата, видите ли. Вероятно много по-оперативно ще успяват да събират повече информация за армията си от по-горния абзац, за да могат да са по-готовни да изпълнят заръките. Когато силният на власт си поиска услуга от прокурорите.

Пак в отчета разбираме, че посегателствата по расистки или ксенофобски подбуди (страница 15 от отчета), трябва да се приравнят с неправилното пресичане на пешеходна пътека, изхвърлянето на фас на тротоара и високата музика между два и четири следобед. От 10 години затвор на глоба с фиш. Институцията, която е призвана и длъжна да бди за законността в държавата, решава да предложи това недоразумение. В това отношение г-н Цацаров превъзхожда дори г-н Филчев.

Престъпленията от омраза не са случайни престъпления! Утежняващо вината при тях е в това, че те са извършени от убеждението, че дадена група хора не заслужават гражданските си права, че те не са пълноценни човеци и че именно заради това престъплението срещу тях е тривиално. И ето че сега вече е официално. Колко разследвания с елемент на ксенофобия например текaт в момента срещу Сидеров? Колко време мотае Цацаров тези разследвания? Дали Цацаров ще успее да вкара поправката, преди делата срещу Сидеров да влязат в съда и колко от това ще бъде напълно случайно?

Оставка. Безусловно и веднага. Нищо друго не може да извини въпиющата некадърност, която струи от целия отчет и препоръките за законови промени.

С тези си действия прокуратурата само затвърждава създалото се в последните години впечатление, че не заслужава предвидения ѝ понастоящем от Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт статус.

Нещо повече, в ДЕОС смятаме, че обществената дискусия за бъдещето на държавното обвинение, което да предвижда повече отчетност, например спрямо законодателната власт, най-после трябва да започне.

Ако и ти мислиш така – ела в групата Цацароставка във Фейсбук. Сподели тази статия, подпиши петицията за оставка на Главния прокурор, направи нещо. Или най-добре – ела в ДЕОС, за да променим заедно нещата. Към по-добро.

За ДЕОС по темата работиха (по азбучен ред):

  1. Дарин Стойков
  2. Емил А. Георгиев
  3. Иван Господинов

Допълнение – ДЕОС внесе искане за достъп до информация, пълният текст можете да видите тук.

Share