7 август 2014 | ДЕОС Работи

Сотир Цацаров да подаде оставка! Продължението

На девети юли тази година изразихме острото и категорично становище на ДЕОС, че оставката на Сотир Цацаров е необходима най-вече заради отчета на Прокуратурата за 2013 година. Прочетете цялата статия, за да си припомните подробностите.

След публикуването на статията, двама от активистите на ДЕОС поискаха достъп до информацията кои служители са предложили и кои са одобрили скандалните (меко казано) промени в закони и кодекси, които Прокуратурата си позволи да предложи в същия отчет. Ето и пълния текст на искането.

В законовия срок получихме и отговор от Върховна касационна прокуратура, които поискаха уточнение какво точно имаме предвид в искането. Оставяме на вас да прецените дали това е отговор по същество или опит да се удължи срока, в който трябва да отговорят. Ето текста на писмото от ВКП.

За да припомним – искаме да знаем основанието за спиране на стотици хиляди наказателни производства:

От отчета става видно, че повече от 600 000 разследвания, най-често срещу неизвестен извършител, са спрени (страница 43 от отчета). Обърнете внимание на термина – те не са прекратени, не са затворена страница. Те са спрени. Което означава, че могат да бъдат възобновени във всеки един момент. Когато Прокуратурата трябва да се наведе угоднически на следващия силен на власт.

Тази ужасяваща цифра означава, че с действие или бездействие, Прокуратурата е образувала зависимости на близо половин милион българи и използва властови инструмент, за да ги активира в удобен момент. Примери колкото искате – Бисер Миланов Петното беше с поредица присъди и досъдебни производства. Защитен свидетел на делото срещу Данчо Пръча, Галин Митов, до онзи ден се разхождаше из София необезпокояван от всичките 19 висящи производства срещу него след три ефективни присъди.“

Отговорихме на ВКП, разбира се. За да бъдем пределно добре разбрани, отговорихме детайлно и според нас изчерпателно (дори приложихме примерна таблица, за повече яснота). Ето текста на нашия отговор от вчера. Очаквайте подробности за развитието на този случай, както и другият за БНБ и сагата с КТБ.

Share