2 април 2014 | Становища

Силата на думите срещу агресията на силата

Днес ставаме свидетели на това, как проучвателната и образователна функция на медиите бива потисната. Днес някой, който не умее да борави с думите и изпитва страх от тяхната сила, посегна на свободата на словото и информацията – свобода, която е основоположна за демокрацията и е сред най-съществените права на човека. Днес линията между защитата над журналисти и гарантирането на свободата на слово в България изтъня пред очите ни. Единствено от нас зависи дали като общество днес ще извърнем поглед настрани и няма да видим пряката връзка между тегнещата заплаха над журналисти,  над словото и съответно над демокрацията.

Вече сте разбрали, че днес автомобила на Генка Шикерова от bTV беше запален за втори път пред дома й. Фактът, че това се случва за втори път, издава слабите страни на обществото ни, но и силните страни на журналисти като Генка Шикерова. Като човек, който има силата да държи на принципите си, г-жа Шикерова явно си е отговорила на много важни въпроси.

Наша отговорност обаче е като граждани днес да се запитаме някои много важни въпроси:

Ние от ДЕОС осъждаме този акт и го поставяме в специална категория, защото работата на журналистите е съществена за прозрачността на държавата, за отговорността на всички останали обществени институции и за решителната борба с престъпността. Въпреки че насилието над журналисти на практика не е по-различно от насилието над обикновени граждани, упражняването на сила върху журнализма разранява цялото ни общество. Затова защитата на общото благо, която е нужна за всяка демокрация, предполага особена защита за журналистите.

Фактът, че това се случва за втори път, говори за безнаказаност. Безнаказаност, причинена от нежеланието или неспособността на държавните органи да защитават журналистиката и свободата на словото. Безнаказаност, която обяснява стотната позиция на България в класацията на „Репортери без граница“ (най-ниската в цяла Европа). За жалост, не е изключено безнаказаността за подобни престъпления да се корени и в това, че ние като граждани сме я приели за даденост.

Именно в този порочен кръг изниква опасността медийната сфера у нас да се самоцензурира. Престъпленията към един журналист са послание към всички останали журналисти. Ние няма как да разберем кой от тях се самоцензурира; няма как да узнаем дали малко по малко обществото ни губи сетивност за проблемите си, защото медиите ни се чувстват застрашени. Сигурни сме единствено, че журналисти като Генка Шикерова няма да ни оставят да ослепеем. И сме им задължени за това!

За ДЕОС – Иван Господинов

Share