1 август 2014 | ДЕОС Работи

Свобода за Николай Кобляков!

На 29 юли при влизане в страната българските власти арестуват Николай Кобляков – предприемач, посветил бизнеса си на социални цели, известен руски правозащитник, ярък критик на режима на Путин. Задържан е по искане на руската прокуратура по обвинения в неясни (според адвоката му) престъпления преди повече от десет години. При това Кобляков живее от 2001 г. в Париж, има френско гражданство, освен руското и очевидно френските власти го смятат за напълно невинен, защото той живее необезпокояван в тази страна и е пътувал без проблеми из целия ЕС и САЩ.

Първоначално появилите се информации твърдят, че Кобляков е търсен от ИНТЕРПОЛ, но това не се потвърждава от проверка на сайта на институцията.

Ние от ДЕОС сме силно разтревожени за съдбата на този човек. Ако той бъде предаден на Русия, няма никакви гаранции за провеждането на честен процес срещу него там. Добре известна е практиката на Русия да преследва критиците на режима, като им приписва неизвършени от тях криминални деяния. Последните присъди по т.н. „Болотное дело”, когато организаторите на мирни демонстрации срещу Путин бяха осъдени на затвор с измислени обвинения, са ярко доказателство за това.

Ние от ДЕОС категорично настояваме:

Ние от ДЕОС се присъединяваме към апела от неправителствените организации „Свободна Русия“, „Лигата за правата на човека“ и „Международната федерация на лигите за правата на човека“ към българските власти да не бъде допускано екстрадирането на френския гражданин Николай Кобляков в Русия.

Ние от ДЕОС призоваваме всички, на които каузата на правата на човека и върховенството на закона е скъпо, да се присъединят към демонстрацията в защита на Кобляков, която ще се проведе днес, 01 август, от 12 ч. пред Съдебната палата.

Свободолюбивите българи трябва да заявим ясно своята позиция и да направим всичко, което е по силите ни за да спасим руския опозиционер и да покажем на света, че България не е заден двор на Русия!

Share