20 юни 2014 | ДЕОС Работи

Свободата да бъдеш

Свободата е основно човешко право. То е привилегия, която цивилизацията е извоювала с цената на много кръв, противопоставяне и жертви. Свободата да бъдеш себе си, да се реализираш такъв какъвто си, да живееш по своите разбирания без да пречиш на останалите. Свободата не е подарък, който получаваме в родилния дом. Тя е всекидневно усилие, тя е резултат от всяко наше вдишване, всеки поглед, всяка дума и жест.

Колкото и да сме силни и уверени, всеки от нас търси сродни души и общност, където да се чувства повече сигурен и по-свободен. Това също е основно човешко право, също отвоювано дълго и на висока цена.

Никой не може да застава срещу правото на когото и да е да бъде свободен, щастлив, обичан, сигурен и подкрепен. Никой няма аргумент да си позволи противопоставяне срещу свободата и разбиранията на другия. Всички хора са равни, равнопоставени и еднакви в своето различие. Дискриминирането по какъвто и да е повод е не само недопустимо, то трябва да бъде направено обществено неприемливо и ДЕОС работи за това.

ДЕОС категорично се противопоставя на третиране, основано на различия. ДЕОС работи за намиране на общ път, обединени в своите различия. ДЕОС признава правото на самоопределяне на всеки и всички.

Свободата е основно човешко право. Свободата е личен избор, който изисква смелост, за да го направиш с цялото съзнание за отговорността, която поемаш. Човекът е красив в своята свобода.

ДЕОС се обединява около принципите на личната свобода и самоопределянето.

Share