4 февруари 2016 | ДЕОС Работи

Разширяването на Зелената зона в София – ДЕОС изобличаваме политическата демагогия

12669334_203154063371881_1361113548_o

Уважаеми съмишленици,

Вероятно вече сте научили от медиите, че Столична община обсъжда разширяване на зоните за платено паркиране с нови 6 квартала. Към момента информацията е само подхвърлена, съдържа и дребна фактологична неточност, защото някои от цитираните райони (тук наречени „квартали“) отдавна включват в себе си части от такива зони. Остава да видим, дали мнозинството в местния парламент, което е сходно по структура с анти-реформаторското мнозинство от Народното събрание, ще посмее да заяви официално, а после и да прокара тази належаща промяна, без да се изкуши да я изостави, отложи или скопи до някакъв неработещ вариант, подобно на съдебната реформа и разследването на КТБ в националния парламент.

По този повод не можем да не напомним, че на отминалите местни избори Виктор Лилов бе единственият кандидат за кмет на Столична община, а ДЕОС – единствената партия, които многократно и настойчиво подчертавахме нуждата от скоростно разрастване на зоните за платено паркиране. За нас те са единствената ефективна, бързодействаща мярка срещу културата на разточително и нецивилизовано използване на автомобила – навик, влошаващ  качеството на живота в огромни части от нашия град. След като и други партии изненадващо са стигнали до същото прозрение, за нас остана да си отговорим на следните въпроси:

1) Защо трябваше толкова кандидати за кметове и общински съветници да отричат, прикриват или най-малкото премълчават своите управленски намерения по време на изборната надпревара? Какво е това – някакъв висш политически пилотаж или по-скоро дребен тарикатлък от лоша проба?

2) Кой ще поеме отговорност за протакането на това и други непопулярни решения в очакване да преминат едни, втори, трети, национални, европейски, парламентарни, президентски, местни избори и референдуми, през което време обитателите на ред жилищни комплекси бяха и все още са длъжни да търпят недостъпна среда, шум, кал, прах и автомобилни газове над допустимата концентрация, а цели хектари тротоарни настилки и зелени площи да бъдат изцяло унищожени?

3) Какво предстои да се случи утре, когато изброените по-горе безобразия се пренесат с пълна сила по съседните на новогласуваните зони улици? Пак ли ще чакаме настъпването на някаква година без избори, за да свършим нещо смислено?

Уви, очевидно столицата ни и през този мандат на СОС ще бъде лишена от устойчива, дългосрочна политика в областта на мобилността. Политика, която да сведе замърсяването на града с фини прахови частици до безопасни за здравето на столичани нива.

Задръжте си дъха, докато сте в България“ написа преди повече от две години New York Times, според който София е мръсната столица на Европа. Надяваме се, че един ден ще се отървем от тази срамна титла и това в огромна степен зависи от способността ни да излъчваме избраници, които работят за реализирането на предизборните си обещания, а не се отмятат от тях колчем бъдат избрани.

Носенето по течението, бягството от отговорност и избягването на непопулярни мерки до момента на принудителното им извършване определено не са онези управленски качества, които да направят от София един чист, зелен и подреден Град за Хората, за какъвто не сме спрели да мечтаем.

За ДЕОС – Виктор Лилов

Share