16 януари 2015 | Актуално

Посегателството срещу свободата на словото ни тласка обратно към авторитаризма

През последните дни станахме свидетели на мощно посегателство срещу свободата на словото у нас: на онлайн изданията „Капитал“ и „Зов нюз“ – Враца са наложени огромни глоби от Комисията по финансов надзор (глобата наложена на първото издание е 160 хиляди лева, а на второто – 100 хиляди). Изданията „Медиапул“ и Бивол“ са заплашени също от тежки финансови санкции.

„Вината“ на тези медии е в това, че според финансовия регулатор те разпространявалитвърдения, които са от естество да нарушат функционирането на финансовите пазари. Освен това на двама журналисти от „Капитал“ е наложена глоба от 10 000 лeвa, защото отказвали да разкрият източниците на информацията, която са публикували.

Очевидно е, че в случая става дума за оказване на безпрецедентна по мащаба си цензура, целяща да сплаши медиите и да ги откаже от дълга им да разследват състоянието на банки и други финансови институции и така да информират гражданите, предпазвайки ги от финансови рискове.

Освен това в случая с „Капитал“ се инкриминира не съобщаване на евентуално неверни факти, а коментар, което е абсолютно недопустимо, защото медиите са длъжни да представят вярно фактите, но коментарите им са свободни.

Ние от ДЕОС смятаме, че по този начин властта въвежда цензура. Още повече, прави го с бюрократични хитрости, с които цели да заобиколи Конституцията на България.

Ние от ДЕОС остро осъждаме опитите за налагане на де факто цензура със средствата на финансовата регулациия и подкрепяме протеста срещу този произвол, изразен от Съюза на издателите, Асоциацията на европейските журналисти и Мрежата за свободно слово.

Призоваваме парламентарно представените партии незабавно да осъдят този опит за потъпкване на свободата на словото у нас. Засега те, с изключение на отделни представители на РБ, мълчат, а в обществения живот мълчанието по важен обществен проблем обикновено означава съгласие с произвола и репресията. Те носят отговорност и са длъжни да заявят дали са за въвеждане на цензура или не.

Ние от ДЕОС настояваме КФН да отмени наложените наказателни постановления и да прекрати практиката си да действа като цензор по отношение на финансовата информация, отразявана и споделяна от медиите. Сегашното ръководство на Комисията трябва да подаде оставка, още повече, че налице са сериозни основания да смятаме, че председателят ѝ Мавродиев използва служебното си положение, за да отмъщава на медии заради публикувана от тях критична информация за него и дейността му.

Свободата на словото е фундамента на демократичното общество. Всяко посегателство срещу нея го погубва – няма демокрация с частична свобода на словото. Цензурата ни връща обратно към авторитаризма.

За ДЕОС Емил Роберт Коен, Емил А. Георгиев, Борил Гуринов

*Снимка – Internet censorship by opensource.com on Flickr CC BY-SA 2.0

Share