30 юли 2016 | Актуално

Планът „Верхофстад“ за реформа на Европейския съюз

Verhofstadt3

Обръщение на Ги Верхофстад:

С излизането на Англия от ЕС, с икономическата и финансова криза, с огромния приток на имигранти към нашия континент, с терористичните атаки в нашите градове и с нашето нарастващо геополитическо безсилие Вие сигурно се питате, дали има изход от този хаос? Да, изход има! През март 2017 ние празнуваме 60-та годишнина от Римския договор. Аз мисля, че сега е моментът да модернизираме Съюза. Да го реформираме. Да подготвим Европа за идните десетилетия! Следете моя фейсбук профил през следващите 6 седмици. Всяка седмица аз ще ви представям по един градежен камък от нова Европа. И очаквам да прочета вашите реакции!

ЧАСТ I.  ПО-ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ

Днешна Европа е прекалено бюрократична, реагира твърде бавно. Ние всеки път догонваме събитията. И това е унищожително в един бързо променящ се свят. Да вземем за пример финансовата криза. Осем години след нейното начало, ние все още изпитваме нейните последствия. В САЩ решиха своите проблеми за 8 месеца – с „изчистване“ на банките, рестартиране на инвестициите, възстановяване на цялата икономика!

Европейците също заслужават такова правителство. Това не може да се постигне, ако замените самата Комисия със Съвет на 28-те национални правителства. Тези заседания на Съвета често стават мястото, където плановете „умират“! Това, от което се нуждаем, е радикална реформа на самата Европейска комисия. Така че, ние първо трябва да я превърнем в малко Европейско правителство. Правителство, да речем, с 12 министри, а не от 28 човека, по един представител от всяка страна-членка. Също така имаме нужда от демократично избран Президент на това правителство, излъчен от пряко избрани Европейски депутати. Правителство от хората – за хората!

Ние трябва да подобрим драстично контрола върху това Европейско правителство, чрез подсилване на Европейския парламент. Така че да може да извършва пълни разследвания и да контролира целия Европейски бюджет. Така че вие, гражданите, да контролирате европейския бюджет. И накрая – трябва ни по едно-единствено седалище за всяка една от нашите институции. Накратко – по-малко разточително, по-ефективно, по-демократичен Съюз. Съюз, който постига повече с по-малко (ресурси).

ЧАСТ II.  ПО-СИЛНА ЕВРОПА. У ДОМА!

С тероризма на Ислямска държава, който убива невинни хора, с трафикантите на хора, действащи по всички граници, с международните банди по нашите улици Европа наистина не е това безопасно място, което трябва да бъде! Ние трябва да дадем на Европа инструментите, с които да се бори с тези престъпления. Днес Европол не е нищо повече от пощенска кутия, която препредава информация от една държава-членка към друга. Европол тряба да е в състояние да прави повече, да извършва истински разследвания, да организира полицейски операции. Както FBI в Съединените щати, така и тук се нуждаем от антитерористичен капацитет, покриващ 28-те държави-членки. Шенген премахна вътрешните граници, нормалните граждани се наслаждават на такава свобода на придвижване, както никога преди. Но не бива да сме наивни – ние трябва също да се защитаваме срещу тези, които посягат на нашата свобода и заплашват европейското общество, начина на живот от Стокхолм до Неапол и от Вилнюс до Париж. Нека изградим европейска гранична и брегова охрана, не на хартия, а истинска охрана за солидна защита на нашата територия! И също единна европейска политика по предоставяне на политическо убежище и законна имиграция. Ние можем да направим Европа по-силна и по-безопасна.

ЧАСТ III.  ПО-СИЛНА ЕВРОПА. В СВЕТОВЕН ПЛАН!

Популистите се опитват да ни накарат да повярваме, че затварянето на граници ще донесе сигурност. Те лъжат! Единственият начин да защитим Европа е да изградим силна и единна отбрана. Европа се задушава в десетки двустранни и регионални военни сътрудничества, между Франция и Германия, между скандинавските държави, в Бенелюкс…Но това просто не е достатъчно! Ние харчим колкото половината от военния бюджет на САЩ, а имаме само 15% от тяхната оперативна способност. И причината е много проста: при нас почти всичко е дублирано! Само Европейска армия, с единно командване ще увеличи нашия отбранителен капацитет. Само тогава ще сме способни да победим ИДИЛ и да се изправим отново срещу Путин. И само тогава ще разполагаме с надеждна алтернатива на американците. Обама беше кристално ясен по този въпрос – за твърде дълго време европейците се държаха като гратисчии! Време е, каза той, ние европейците да поемем нашата отговорност. Погледнете например към сирийската трагедия. Не Америка, а Европа е тази, която се сблъсква с всички негативни последствия. Така че, нека да създадем Европейска отбранителна общност!

ЧАСТ IV.  ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ЕВРОТО 

Нашата обща валута EURO е огромно постижение. То създаде икономически растеж, работни места, стабилност. Помогна ни срещу спекулациите по време на финансовата криза. Но ние направихме голяма грешка, като заложихме под него нестабилни основи. Мислехме, че е достатъчно да имаме няколко основни правила – „Пакт за стабилност“, надзираван от трима различни европейски комисари и то е достатъчно, за да опазим здрава европейската икономика. Но това не проработи – Гърция, Италия, Франция, Португалия и други държави от еврозоната продължават да се сблъскват със сериозни трудности: високи дефицити, слаба конкурентоспособност, висока безработица и за капак – липса на структурни реформи. Ако искаме да възстановим доверието в европейската икономика, трябва да изградим съвсем ново управление зад еврото: Министър на финансите, нов бюджет, бюджетно съкровище. Необходимо е да завършим банковия съюз, за да е сигурно, че банките ще започнат отново да отпускат заеми на нашия бизнес, на нашите компании. Това е единственият инвестиционен подход, който може да вдъхне нов живот в европейската икономика!

ЧАСТ V.  ДОИЗГРАЖДАНЕ НА ЕДИННИЯ ПАЗАР

Знаете ли защо нямаме европейски Гугъл, Амазон или Майкрософт? Защо млади европейци емигрират към Силициевата долина? Защо сме така богати на мозъци, а толкова бедни на иновации? Защото, нямаме истински общ пазар! Нека да ви дам един пример. Младеж, който е разработил ново приложение за смартфон, се нуждае от одобрението на 28 национални регулатора и трябва да сключи сделки с повече от 100 мобилни оператора. В Съединените щати същият младеж се нуждае от одобрението на един-единствен регулатор и сделка с 3 или 4 мобилни оператора. И този проблем не се ограничава само до ИТ-пазара. Същият проблем изплува при телекомите, на енергийния пазар, на капиталовите пазари – всичките разпокъсани, все още, на 28 национални подразделения. Примерно, един предприемач не може да използва своето имущество в Германия като обезпечение, за да изтегли заем в Естония или Италия – това е причината в Европа да не се инвестира достатъчно и нашата икономика да не расте. Само 35% от нашите стоки и услуги могат да се разпространяват свободно през континента. Така че, крайно време е да го променим и да доизградим общия ни вътрешен пазар!

ЧАСТ VI.  КРАЙ НА ЕВРОПА НА САМООБСЛУЖВАНЕ

Toва, което наричаме „Европейски съюз“ всъщност не е истински съюз. Това е хлабава конфедерация от нации, основана на принципа на единодушното съгласие от всички нейни държави-членки. Ако една от тях блокира другите, нищо не се случва. Нещо повече, всяка държава-членка може да подбира и избира своя собствена политика – еврото, Европол, Шенген. Това е все едно Съединените щати да позволяват на Калифорния да ползва друга валута, различна от долара или пък Флорида да отказва да участва във ФБР. Може ли това да сработи? Със сигурност не! Същото важи и за Европа! Безкрайният списък от опции за влизане, излизане, отстъпки и други изключения създаде огромна обърканост и усложнения. Европа като „концерт по желание“! И резултатът от това е един неефективен съюз, неспособен занапред да намира решения за предизвикателствата, пред които се изправяме. И най-драматичното последствие от това е, че все повече граждани му обръщат гръб. По мое мнение, Брекзит ни предлага идеален момент да сложим край на това положение. Великобритания винаги е била шампион в дисциплината „Европа на самообслужване“. Тя не участва в еврото, в Шенген и в много други общи политики. И на всичкото отгоре ползваше огромни отстъпки от бюджета. След като Великобритания реши да напусне съюза, сега е времето да се отървем от тази сложна и бюрократична система.  Моето предложение е за радикално опростяване, за ограничаване на опциите за влизане, излизане и изключения до един ясен избор: членство или асоцииран статут. Членството означава пълно членство – задължение за участие във всички видове политики, получаване на всички права и ползи. А за тези, които искат асоцииран статут, сътрудничеството ще бъде ограничено до общ вътрешен пазар. По-малко задължения, но също и по-малко права.

/КРАЙ/

Приложение: Планът като Oфициален доклад – Проект за резолюция на Европейския парламент

*снимка: от публичния профил на Ги Верхофстад във Facebook

Share