5 април 2017 | Становища

Парите на българите в чужбина ни трябват, а гласовете им – не, така ли?

 

ДЕОС остро възразява срещу предложените от Министерството на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, с които се ограничава правото на глас на българите в чужбина. Намираме и за крайно притеснително овластяването на Главния прокурор да заличава партии за „системни нарушения“. Това е предпоставка за произвол и не бива да се допуска.

Против сме промените в Закона за българското гражданство не само защото те пряко противоречат на Конституцията на Република България, което е достатъчно основание да бъдат отхвърлени. И не само защото са предложени от временен кабинет в момента, в който се конструира новото правителство на България.

ДЕОС възразява срещу отнемането на избирателни права на български граждани, защото не е честно. Ако някой живее в чужбина, това не означава, че не допринася за българското общество. Както и, ако някой живее в България, това не означава, че допринася да живеем по-добре.

Известно е, че средствата, които българите в чужбина изпращат на близките си в България, са повече от чуждестранните инвестиции у нас. Благодарение на тези средства значителна част от българското население повишава стандарта си на живот. За едни това означава спасение от крайната бедност, за други – ново жилище, възможност за по-качествено образование и т.н. Правителство след правителство се хвалят с „икономическа стабилност“, премълчавайки, че тя в голяма степен се дължи на българските граждани, които работят в чужбина, за да живеят близките им в България по-добре.

Правителствата ни премълчават и че много българи отиват да живеят и работят другаде, защото не са могли да понесат корупцията, мафията и дискриминацията, забавящи развитието на страната ни с десетилетия.

Освен това, уважаемо временно правителство, живеем в 21 век, в ерата на интернет. Много хора не работят там, където живеят. Може да живееш в чужбина, но да плащаш данъците си в България. Може и обратното. Може да живееш и да работиш на много различни места, да пътуваш на всеки 2-3 месеца – заради командировки, специализации, на екскурзия или на гости, но това не те прави човек без гражданство и не те лишава от основни права.

Ние от ДЕОС имаме членове и симпатизанти на много места по света. Някои от тези, които не живеят в България, са сред най-редовните ни дарители. Защото България не е престанала да ги интересува. Защото искат в България да живеят свободни и проспериращи хора, които не се мразят помежду си.

Ние от ДЕОС питаме – ако се изпълнят всички предложения за ограничаване на правото на глас, кой ще остане да гласува накрая? Ако въведем образователен ценз и забраним на българите в чужбина да гласуват, милиони български граждани ще престанат да са гласоподаватели. После някой може да реши да въведе имуществен ценз. После и някакъв друг. И т.н. – докато накрая право да гласуват ще имат само онези, които упражняват властта.

Ние от ДЕОС няма да приемем български граждани да бъдат лишени от свободата да избират кой да ги представлява.

Вместо да се ограничава правото на глас, вече наистина е крайно време да се въведе електронно гласуване.

Ето връзка към страницата за обществено обсъждане на Проекта за Закон за допълнение на Закона за българското гражданство. Ако сте съгласни с нас, ДЕОС ви призовава да изпращате коментарите си против!

Share