31 март 2014 | Становища

От сделки към закони

MihailДжеймс Робинсън, един от авторите на книгата “Защо нациите се провалят” изнесе публична лекция в София на 20.03.2014. В книгата авторите анализират историята и съвременността на държави от целия свят в търсене на отговора защо някои нации успяват, а други се провалят.

Ние в ДЕОС търсим отговора на въпроса как България да стане просперираща държава. И то още за нашето поколение.

За мен книгата е едно от най-добрите четива за всички, които се занимават с политика. Анализът на авторите показва, че успехът на нациите не зависи от географско положение, ресурси или “качество” на населението.

Успехът зависи от устройството на институциите – от тяхната прозрачност и насоченост към осигуряване на равни възможности на хората. Като следствие от това икономическата дейност и иновациите да са достъпни до широката маса от хората, вместо да се разпределят от единици управляващи, раздаващи бизнеса на приятели и роднини.

Запитан каква е най-важната препоръка как нациите да станат проспериращи Робинсън каза:

Преходът от неуспешни към проспериращи нации става, когато ХОРАТА в тях направят преход от управление чрез сделки към управление чрез ЗАКОНИ”.

Замислете се, къде сме ние в България?

Ние сме част от ЕС. Имаме съвременно, съвместимо с принципите и уредбата на съюза законодателство. Наличието му е първата стъпка към просперитета на България.

Остава ни втората стъпка – да започнем да се водим от правилата и законите. Мнозина обвиняват качеството на законодателството, на правоохранителната и законодателната ни ситема за състоянието на България.

Истината е, че трябва да променим нашето отношение към правилата.

Замислете се:

Така е в целия ни живот – в отношенията ни с частни компании, общински и държавни институции, в училище. Корупцията Е СЛЕДСТВИЕ от нашето отношение към законите.

Замислете се колко пъти наистина мислите първо за правилата, вместо за “лично отношение”, за “връзки”, “контакти”, и “нека се разберем”.

Ние в ДЕОС проповядваме, че промяната започва от нас, хората. Когато научим, че първо трябва да уважаваме правилата, когато първо мислим за тях, вместо за личните уговорки във всяко наше обществено взаимодействие, неусетно ще сме преминали критичната граница.

И България ще бъде една просперираща държава.

За ДЕОС,

Михаил-Ернесто Михайлов

Share