4 август 2014 | ДЕОС Работи

Основната липса в българския политически живот е предвидимостта

Без значение дали са опоненти, конкуренти или съюзници, партиите би следвало да се държат като предвидими субекти, за да е ясно на обществото, че политиката е борба на ценности и принципи, а не битка между личности и интереси.

Наблюдаваме изненадващи ходове (винаги в 12 без 5), ставаме свидетели на промяна на позиции в рамките на по-малко от денонощие, виждаме как врагове се целуват и приятели се стрелят през медиите. Няма как този процес да не води до отвращаване на хората от политиката, да не ги отдалечава от участие в обществения живот.

И на този фон постъпката на Радан Кънев  за някои е изненада, за други е глупост, за трети – самоубийство.

Не, тя е бялата лястовица на отстояване на принципи в една мръсна и безпринципна среда, в която той и ние от ДЕОС се опитваме да внесем доза честност, почтеност и прозрачност. Дори и с цената на лични загуби.

Надяваме се да не сме единствените. Надяваме се да има още почтени личности и политически субекти, които с малки стъпки да показваме как точно се прави политика, защо е „cool“ да си в политиката и какво можеш да промениш докато същевременно защитаваш принципите си и почтеността като водещо начало.

 

За ДЕОС по темата работиха

Share