29 февруари 2016 | Актуално

#НеНаНаборнатаAрмия‬

8110088955_c61151128d_b

Поток на новините от последните 5 дена:

Сряда: предстои изготвянето на регистър на младежите от 18 до 32 години с цел преценка на мобилизационната готовност;

Четвъртък: регистърът ще е служебен, информацията ще се събира по служебен път;

Петък: къде сте чували регистър с една колона, ще се събират и други данни за лицата;

Събота: няма да има военна служба, но предлагаме задължително 6-месечно военно „обучение“ в казармени помещения из страната;

Неделя: поради обществения интерес Министърът на отбраната е готов да разгледа въпроса и е възложил експертиза;

Понеделник: обобщителното мнение от едва встъпилия на поста си генерал-лейтенант Константин Попов, Началник на отбраната, което слага край на всички спекулации:

„Очевидно обществото реагира изключително позитивно на добри идеи. Народът е мъдър. Наборната армия имаше доста кусури, но никой не може да отрече, че от нея момчетата излизаха мъже. Тя възпитаваше в дух на патриотизъм, на работа в екип, учеше ги да действат в екстремни ситуации“.
/Интервю пред в-к „24 часа“/

По този повод ДЕОС казваме ‪#НеНаНаборнатаАрмия‬ под каквато и да било форма и смятаме темата за затворена. Нещо повече, ДЕОС се застъпваме за общи професионални въоръжени сили на ЕС – единствено радикално решение, което да донесе сигурност за българските граждани и да отнеме тази отговорност от ръцете на българските правителства, доказали се до момента като неспособни да организират ефективна, подготвена и добре въоръжена национална армия вместо социална служба – източник за обществени поръчки.

ДЕОС призоваваме управляващите партии да изяснят своето отношение към въпроса за връщане на наборната армия, включително когато е маскирано като обучение, подготовка, просвещение или гимнастическо дружество с въоръжен летен лагер.

ДЕОС смятаме опитите на партии и политици да се повозят безплатно на влака на „преобладаващото обществено мнение“ за вредни за обществото и държавата. ДЕОС бяхме ясни.

За ДЕОС – Момчил Якимов

*Снимка – достъпна под лиценз CC BY 2.0 на Flickr

Share