24 юли 2014 | ДЕОС Работи

Накъде след оставката

Ние в ДЕОС приветстваме най-сетне дадената и гласуваната от 42-рото Народно събрание оставка на кабинета „Орешарски”. Макар и крайно закъсняла (тя трябваше да е факт веднага след грандиозния гаф с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС) все пак това е стъпка в правилна посока. Този кабинет падна под тежестта на олигархичните зависимости, тайните и явни пазарлъци на олигарсите за пари и власт и най-вече под напора на протестиращите 405 дни без прекъсване граждани на България – най-дългият протест в нашата история.

Поради това, че оставката неизбежно води до избори, които най-вероятно ще са на 5 октомври, ДЕОС заявяваме:

  1. Намираме, че е от първостепенна важност в следващия Парламент да влязат възможно най-много народни представители, които нямат кланови, олигархични или други зависимости, които биха повлияли на тяхната работа в полза на обществото
  2. Декларираме, че ще направим всичко по силите си за постигане на тази цел. Призоваваме към незабавни и бързи консултации за създаване на широко обединение между партии, неправителствени организации и граждани, което да осигури представителство на антиолигархичните сили у нас в следващия парламент.
  3. Дано не е необходимо, но вероятно е – всички партии, които се стремят към 43-тото Народно събрание, трябва категорично да заявят про-европейската си ориентация и принадлежността си към евро-атлантическите ценности
  4. ДЕОС смятаме, че за да наречем предстоящите избори „успешни“ най-важното е:

Запазваме правото си да излезем с цялостна управленска програма, макар че не планираме да участваме самостоятелно в предстоящите парламентарни избори.

За ДЕОС по темата работиха

Емил А. Георгиев

Емил Робърт Коен

Жюстин Томс

Михаил-Ернесто Михайлов

Share