11 август 2016 | Без категория

Където няма закони, човешкият живот не струва нищо

308982705_be9f94455b_b
Вчера родното МВР експулсира турския гражданин Бююк в югоизточната ни съседка. Това се случи въпреки становището на съда, който не се съгласи той да й бъде предаден, тъй като няма гаранции, че там ще получи справедлив процес.

ДЕОС смятаме, че правителството на Борисов нокаутира правовата държава, като депортира човек в нарушение на закона. Споделяме тревогата на всички будни граждани, че Бююк е предаден на страна, в която действа извънредно положение, и която е отменила действието на Европейската конвенция за правата на човека. Това значи, че турският гражданин не само може да бъде осъден на смърт, но и присъдата му да бъде изпълнена. Защото където няма закони, човешкият живот не струва нищо.

Това е случай на крещящ произвол и на фактическо обезсилване на Конституцията на България. Тя важи както за българските, така и за чуждите граждани на наша територия. ДЕОС смятаме, че отговорни за този провал са премиерът Борисов и министърът на вътрешните работи Бъчварова. Да подадат оставките си сега е най-малкото, което очакваме да направят. Защото от некомпетентността им днес пострада Бююк, но утре можем да сме всички ние.

За ДЕОС:

Емил А. Георгиев

Емил Роберт Коен

*снимка – преработка на фотография, достъпна под CC BY-SA 2.0 на Flickr.

Share