21 май 2014 | ДЕОС Работи

Какво направи Европейският съюз…за нас?

Намираме се в последните дни на кампанията за Евроизбори 2014 и все по-често разни политически провокатори с ехидна усмивка изкушават електората с въпроси от типа на „Ееее, че какво толкова направи ЕС за нас?“

Това само по себе си не е толкова проблематично, защото живеем в общество, в което воденето на дебати по важни теми (все още) не е забранено.

Проблем, обаче,има и той се състои в това, че доста от нашите съграждани отказват да се замислят сериозно и критично над зададения по-горе въпрос, а се почесват по темето и си казват „Ами да, че какво пък толкова Европата направи за нас?“

В ДЕОС сме напълно наясно с настъпилите за България вследствие присъединяването към ЕС ползи и ще ги илюстрираме по следния начин:

Живеем по-сигурно, защото

Живеем с по-малко разходи, защото се възползваме от европейските реформи

Имаме много по-голям избор, защото

Някой вероятно веднага ще попита – „Това ли е всичко?“

Не, разбира се, че не е.

Защото членството в Евросъюза далеч не е само сделка, свързана с даване и получаване, която да осчетоводим в някой тефтер или като обикновено уравнение. За много българи ЕС е кауза, за чието постигане са положили усилия. Защото Европа е страст и естественото ни място. Това няма как и не бива да се разглежда с термините на сделка или брак по сметка.

Европа стои за ред и организация. За ефективност в публичните финанси и за по-добри процедури при договарянето на обществени поръчки.

С всичко това членството ни в ЕС създава самочувствие. Дава ни онова, което поради десетилетия на унижаваща зависимост много дълго ни бе отказвано. Дава ни усещането, че можем и трябва да се развиваме, за да догоним останалите и най-сетне да заслужим мястото си в клуба на богатите.

„Добре“, ще продължи да инатства горният някой – „но има и много евроскептици, какво ще кажете на тях?“

На тях ще кажем кратко и ясно – включете се в политическия дебат и отстоявайте позицията си с всички демократични средства.

Така е редно.

Защото Европа ще продължава да бъде отворен и развиващ се проект, демократичен компромис, който представя общите интереси на всички страни-членки.

С други думи, Европа винаги ще бъде онова, което Евразия никога няма да постигне.

Сега помислете пак.

Още ли вярвате, че ЕС не е направил нищо за България или че трябва да го напуснем?

Share