29 ноември 2014 | Актуално

Избирането на Слави Бинев е национален скандал

Ние от ДЕОС сме възмутени и шокирани от новината, че за председател на Парламентарната комисия по култура и медии е избран Слави Бинев.

Слави Бинев е известен сред обществеността първо с това, че е политически авантюрист и номад, а още и с това, че е краен националист. Но най-голяма тревога буди миналото му на човек, активно участвал в сенчестия бизнес у нас, човек, притежавал заведения, които станаха арена на „войната на групировките”.

Нима е допустимо за парламентарен ръководител на културата да се избира човек, чиито единствен публично известен досег с тази сфера е мнимото му архонство?

Ние от ДЕОС няма как да мислим, че човек с такова минало и с такъв културен „багаж” може да направи нещо полезно за културата и медиите.

Ние от ДЕОС мислим, че да се избере Бинев за шеф на Комисията по култура е толкова скандално за сферата на културата, колкото поставянето на Пеевски за председател на ДАНС беше скандално за сферата на сигурността.

Ние от ДЕОС смятаме, че този избор е подигравка с българската култура, а също че е заплаха за свободата на медиите, която и без това е силно ущърбена у нас.

Според ДЕОС този избор показва, че народните представители се отнасят с осъдително безразличие към сферата на културата, избирайки за ръководители там толкова компрометирани хора като министър Рашидов и Слави Бинев. Това безразличие към съдбата на културата я обрича на мизерно съществуване, на произволни решения и шуробаджанащина. В перпектива това е гибелно за нацията ни.

Ние от ДЕОС подкрепяме протестите на творческата интелигенция, на БНТ и на БНР срещу този избор, които набират сила – те са справедливи и обосновани.

Ние от ДЕОС призоваваме народните представители да се осъзнаят, да се вслушат в гласовете на протестиращите артисти, журналисти, писатели и много други и да отменят избора. Ако е решено – за да се спази принципът на пропорционалността – тази комисия да се оглавява от народен представител от ПФ, то най-вероятно може да се намери между тях човек, който по-адекватен за този пост, отколкото Бинев.

Share