30 юни 2015 | Актуално

Защо България е дупка на картата на китайските инвестиции в Eвропа и по света?

Министър-председателят на Китай Ли Къцян беше вчера в Брюксел на среща на върха между ЕС и Китай. Причината – Китай ще допринесе около 315 милиарда долара в Европейския фонд за стратегически инвестиции. В световен мащаб планираните инвестиции на Китай в развитие на инфраструктурата са в размер на на близо 1000 милиарда долара.

Оказва се обаче, че България не желае и направо отказва китайски инвестиции. Въпреки заявените от китайския президент планове за почти 30 милиарда долара инвестиции само за Балканите. Докато Европа приветства инвестициите от Китай, България е единствената държава в региона, която е заобиколена на картата на тези инвестиции. Дали това е криворазбрана протекция срещу навлизането на Китай у нас, или е просто недалновидност против интересите на България?

Да видим.

Китай подписа споразумение с Унгария за инвестиция от 3 милиарда долара за високоскоростен влак между Будапеща и Белград. Китай подписа и споразумение за придобиване на мажоритарен дял в компанията, която управлява румънската атомна централа Черна вода срещу инвестиция от 6.5 милиарда долара и построяване на два нови канадски реактора. И Гърция също не е подмината – Китай инвестира 250 милиона долара за разширение на пристанището в Пирея.

В същото време България упорито отказва създаването на механизми за улеснение на китайските инвестиции, като затруднява сериозно проектите на частни и държавни китайски инвеститори у нас.

Ние от ДЕОС питаме: защо?

Нима в България пазим нечии частни интереси – в ущърб на просперитета на държавата и хората ѝ? Или просто недалновидността на някои от политиците ни се проявява за пореден път като некадърност?

В ДЕОС сме за прозрачност на международните отношения на България. В момент, в който Европа се отваря към азиатски инвестиции, призоваваме българското правителство да погледне отговорно и да направи същото. Икономиката ни със сигурност има нужда от свежи чуждестранни инвестиции. Това със сигурност е един от най-ефективните начини за увеличаване на заетостта, повишаване конкурентоспособността на цялата икономика, ръст на приходите в бюджета и на БВП.

* снимка – Beijing от Ahmed ElHusseiny на Flickr

Share