27 октомври 2015 | Становища

Затвор ли е Арена Армеец или изборният ни кодекс е затвор?

Предаването на протоколите, на бюлетините и на изборните книжа от 1588-те секционни избирателни комисии (СИК) за местните избори на 25-ти октомври в София на Общинската избирателна комисия (ОИК) в зала “Арена Армеец” се превърна – пред очите на цялата страна – в кошмар. Няколко хиляди души повече от две денонощия прекараха заключени, принудени да спят по седалките в залата, без възможност да излязат и да свършат неотложни неща – да заведат децата си на училище или на детска градина, да гледат болни или възрастни родственици, да купят лекарства за себе си или за близките си. Телевизиите ни информират за десетки припаднали от безсъние, ужасна умора и нечовешки условия граждани.

Това всъщност е противозаконно лишаване от свобода на няколко хиляди души. Това е престъпление, за което няма да има наказание.

Тези сцени се повтарят от избори на избори, но това, на което сме свидетели след 25-ти октомври, мина всички граници – поради увеличения брой СИК-ове, поради четирите вида бюлетини, поради безсмислено трудоемката методика на отбелязване на преференциите. Но главната вина се носи от ОИК и от ЦИК. Тези два органа знаеха от опит какво предстои да се случи и не взеха никакви мерки да предотвратят трагичното развитие на събитията. ЦИК имаше възможност – чрез някоя от политическите партии – да направи предложение за промени в Изборния кодекс с цел да се увеличи броя на хората, приемащи протоколите. В София те са – според кодекса – само 19 души, а приемането на документите на една СИК отнема най-малко половин час, а често и много повече.

Ние от ДЕОС смятаме, че в най-дълбоката причина за целия този трагичен хаос е предписаният от Изборния кодекс начин на работа и на формиране на ОИК.

Ние от ДЕОС също така смятаме, че ЦИК и ОИК проявиха чудовищна бюрократичност и буквоядство и в името на спазването на “буквата на закона” погребаха неговия дух.

Ние от ДЕОС мислим, че това, което става в “Арена Армеец” е предпоставка за много сериозни нарушения на изборния процес, за грешки, неточности и фалшификации. Ставащото ще даде повод на недоволни от резултатите си политически сили да обжалвата резултатите от изборите в съда. Това неминуемо ще постави под съмнение легитимността на много от избраните местни органи на властта и така ще удари по демокрацията.

Ние от ДЕОС смятаме, че е редно ЦИК да поеме моралната отговорност за случилото се и да подаде оставка. Нужно е освен това да станат публично известни имената на тези членове на ЦИК, които са се противопоставили на предложенията да бъдат привлечени още хора в процеса на приемане на изборните книжа, за да се съкратят страданията на заключените в залата граждани.

Освен това, ние от ДЕОС смятаме, че положението с неуредиците около организацията на изборите у нас няма да се отстранят само с ремонт на Изборния кодекс, за какъвто призовават някои партии. Единствено правилното решение е от три стъпки: създаване на професионална, непартийна и извънпартийна изборна администрация, машини за електронно гласуване в избирателните секции и час по-скоро въвеждане на дистанционното гласуване, при което подобни сцени като тези, на които сме свидетели, са невъзможни. Такава е и волята на огромното мнозинство от гласувалите на референдума, състоял се заедно с местните избори.

От ПП ДЕОС

Share