5 март 2017 | Избори 2017

Емил А. Георгиев: Трябва ни капитален ремонт на съдебната система!

Какъв е мотивът ти да се кандидатираш на тези избори?

Влязох в политиката преди три години – след месеци на демонстрации през лятото на 2013 г. срещу Пеевски и Орешарски, един от основателите съм на ПП ДЕОС. Направихме партия, защото видяхме, че с мафията, владееща държавата, трябва да се борим чрез закони, а не само с улични демонстрации. Те могат да свалят правителства, но само добрите закони са тези, които не позволяват на едно лошо правителство да дойде и да остане на власт. Сега ДЕОС е част от коалицията „Да, България“.

Искам да бъда избран за народен представител, защото имам мечта за България, за която съм убеден, че и много други споделят.

Моята мечта е България да е страна, в която властта да е в закона и институциите, а не в сменящите се хора на върха на властовата пирамида. Сега това не е така и всички го знаем. Днес страната ни е в плен на мафията и поддържаната от нея политическа олигархия, които държат немалко от нас бедни, а децата ни – необразовани. Вярвам, че само върховенството на правото, а не капризите на отделни политици могат да я освободят от него. За да успее това, трябва ние, които искаме да се преборим с корупцията и с властта на мафията, да станем колкото се може повече в следващото НС.

Друга моя мечта е България да бъде благоденстваща страна. Това също няма как да стане, ако в Народното събрание не се преборим за такъв капитален ремонт на съдебната система, че след него тя да е принудена да осигурява справедливост за колкото се може повече хора. Действащ адвокат съм, виждам пороците на администрацията и правосъдието отвътре и знам, че имам необходимата експертиза да работя за премахването им.

Кандидат си на ДЕОС в една нова коалиция с Да България и Зелените – какво носи коалирането?

За да участваш в коалиция, трябва да си отборен играч и да даваш предимство на общите каузи пред личните или тяснопартийните интереси. За мен водещи в тази кампания са общокоалиционните цели за борба с мафията и корупцията, застъпничество за европейска България и постигане на образование на световно ниво. И това е така, защото тези цели са приоритетни за всяка от участващите партии поотделно. От началото на кампанията представяме отделните части от програмата (като аз участвам в онези за правосъдие и външна политика) и това често означава предварителни обсъждания и преодоляване на някои различия. Разбираемо е да има такива, както е и разбираемо, че някои от партиите трудно отстъпват от свои позиции, защото се опасяват да не изгубят (част от) своята идентичност. Добрата новина е, че фокусът винаги пада върху общото, още повече, че в случая всички го припознават като приоритетно свое.

Кои са основните акценти и послания в твоята кампания? На какво акцентираш при срещите си с хората?

Че целта е повече справедливост, а правосъдието е средството за нейното постигане. Че справянето с имотната мафия, кражбите на фирми или осъждането и ограбването на граждани дори без тяхното знание няма да заработи добре, докато магистратите, особено съдиите, биват държани в зависимост и подчинение. Че не можем да очакваме добри и качествени решения от претоварени от работа хора, какъвто е случаят със Софийски районен съд, който е най-големият у нас. Че магистратите няма да бъдат мотивирани да си гледат работата, докато израстването в кариерата им не следва принципа „всекиму според заслугите“, а е плод на поредната шуробаджанащина, която само води до още повече корупция.

Кое е основното, което липсва на хората в България според теб?

Положителният личен пример от страна на властимащите. И това няма как да е иначе, щом тъкмо тези хора често не решават въпросите си по установените правила и процедури, а търсят връзки, ходатайства и дори политически или институционален натиск.

Share