30 декември 2015 | Актуално

Едно е сигурно – ще има промени

2015 е вече в своя край – не само на България тя донесе обрати и сътресения – и в световен мащаб станахме свидетели на сериозни геополитически размествания. Войната в Близкия изток, бежанският поток и изваденото от доскорошната си латентнoст съперничество между руския православен империализъм и все по-ислямизиращия се неоосманизъм. Всичко това не отмина и Европейския съюз, който стои изправен пред все по-сериозното предизвикателство да предефинира смисъла на своето съществуване и съответно да премине успешно към следващия си етап на развитие.

На този фон в България все по-осезаемо разбираме, че живеем в не съвсем сигурна, сложна и нееднозначна политическа и икономическа среда. Знаем, че не можем, а и че не бива, повече да доверяваме развитието, перспективите и бъдещето си на онези, които с незначително временно отслабване вече над 70 години доминират съдбата на страната ни. Всеки, който гледа в бъдещето знае, че животът ще ни предлага много повече динамика и действие. Едно е сигурно – ще има промени. Старото ще се разпада все по-успешно, а новото ще придобива все по-разпознаваема и привлекателна форма. Разбира се, че това ще коства много време, усилия и средства. Но най-вече ще зависи от това дали активистите за гражданска и политическа обнова ще преодолеем дребните си различия в името на много по-голямата си и обща цел: стабилно общество, в което решаващата дума имат правилата, а не сделките между силните на деня. Нуждаем се от радикален център, който да определи конкретните цели и да обедини и концентрира енергията за тяхното постигане.

В ДЕОС вече 2 години влагаме творческа сила и енергия в тази насока и не сме единствени. Това от позицията на политическо представителство от по-отдавна правят и други, например Зелените, както и в някаква степен отделни личности от Реформаторския блок. По-скоро надпартийно организирани, но с много подобен фокус действат и гражданските групи и инициативи като Протестна мрежа, Гласувай без граници и Правосъдие за всеки.

Ако искаме не само да поддържаме скромните си достижения (например на фона на една Естония), но и да ги надградим, така че да постигнем благоденствието и качество на живот, на което сме способни, то тогава ще трябва да пресъздадем България. С изборни правила и правосъдие, които работят за хората, а не за мафията и олигархията. И които ще способстват за изваждането на последните от управлението на държавата и запокитването им на бунището на историята.

2015 е вече в своя край – да си дадем още няколко дни почивка, а след това да си плюем на ръцете и започнем с постигането на общите ни цели.

Share