22 март 2014 | последно

Европейският съюз като гарант на мира и сигурността ни

Миналата седмица от ДЕОС обявихме началото на серия публикации на тема Европейски съюз и стартирахме с кратък материал защо изборите за Европейски парламент са толкова важни.

В същия материал обещахме, че ще обърнем внимание на състава, структурата и значението на Европейския съюз и смятаме да започнем от основните ценности, които действат като фундамент за общия ни европейски дом.

Защо това е важно ли?

Много просто – в основата си обединена Европа е замислена като общност на взаимносподеляни ценности. Ценности, които държавите-членки са длъжни не само да приемат, но и стриктно да прилагат. Ценности, без които европейският проект не само едва ли щеше да е толкова успешен, но и без които той щеше да е буквално немислим.

Днес започваме с нещо много основополагащо и искаме да прочетете няколко реда за Европейския съюз като гарант на мира и развитието. Смятаме, че това е важно, защото малко преди провеждането на тазгодишните избори за Европейски парламент ще отбележим 69 години от приключването на най-кървавия конфликт в историята на човечеството – втората световна война.

От днешната си перспектива много трудно можем да си представим, че тази коствала над 30 милиона човешки жертви военна кампания е водена между държави, повечето от които днес са членки на Евросъюза. Също така трудно можем да си представим, че вече трето поколение живее и се развива без да познава ужаса на войната от първо лице единствено число.

Странно защо, но ние приемаме това просто за даденост.

А не бива, макар и в забързаното си всекдидневие да не си задаваме въпроса на какво всъщност дължим всичко онова, постигнато в условията а мир. Истината е, че по време на т. нар. Студена война извадихме голям късмет, който, слава Богу, не ни напусна и в началото на нашия преход към демокрация и пазарна икономика. За същия период, обаче, станахме свидетели на сериозни военни конфликти, някои от които се разиграха буквално пред оградата на схлупената ни къщурка.

От друга страна отбелязахме, че в пространството, наричащо себе си обединена Европа, действа политиката на траен мир и сигурност.  Политика, която се налага със създаването на ЕС и е толкова успешна, че прави военните конфликти между държавите-членки невъзможни. Политика, която в последните десетилетия доказва, че поддържаният от нея мирен ред е стабилен и става толкова по-устойчив, колкото повече държави се присъеднияват към Евросъюза.

Именно поради това ние от ДЕОС сме съвсем наясно, че българското членство в Европейския съюз е най-сериозният успех на обществото ни в последните 100 и повече години.

Успех, който е равнозначен на бъдеще за нас и нашите деца. Бъдеще в условията на мир, спокойствие и просперитет и в този смисъл бъдеще, от което не искаме да се откажем.

Очаквайте следващата седмица нова публикация, този път за единството, равенството и основните свободи в Евросъюза. Следете тук, както и във Facebook, Twitter и YouTube

Автор – Емил А. Георгиев

Share