20 октомври 2014 | ДЕОС Работи

ДЕОС @ #ESFL

На 18.10.2014 г в София се проведе регионалната конференция на European Students for Liberty (ESFL) за югоизточна Европа.

Повече за ESFL можете да научите от техния сайт, но с няколко думи това е международна мрежа на студенти и млади хора, които споделят и са готови да работят за ценностите на либерализма. У нас те си партнират с нашите приятели от Българското либертарианско общество, които бяха поели организацията на събитието.

Програмата на конференцията изпъква с добрия подбор на лектори и интересни теми, като гостите можеха да избират между лекции, изнасяни на английски или български.

1

В началото имахме известни колебания кого да слушаме, но в края на краищата решихме да се възползваме от възможността да чуем чуждите гости и останахме в зала София (Sofia Hall) на столичния хотел Метрополитън.

Събитието откри Yael Ossowski от ESFL

2

 

Той разказа за ESFL и наблегна върху това колко е важно политиката да се ръководи от принципите на свободата на личността и върховеснтвото на закона, с други думи от основните принципи на либерализма.

След него дойде ред на Michael Tanner от престижния Cato Institute и лекцията му на тема „Five Reasons Why the Welfare State is Doomed“.

3

Вместо да преразкаваме лекцията му, ви предлагаме нейните основни точки под формата на статуси от Туитър акаунта на ДЕОС.

След това дойде ред на французина Christian Michel, чиято лекция на тема „Should we obey the laws of our country“ бе повече визионерска, отколкото насочена към конктетни практически проблеми

4

Вижте как го отразихме в Туитър

Измежду лекторите на английски имаше и български представител. Това беше Стефан Колев, който е професор по икономика в Цвикау, Германия

5

Темата на проф. Колев бе „Power, order and the inevitability of politics“, в която застъпи, че гарантираният от държавите ред (на този етап) няма истинска алтернатива.

В следобедната част при нас дойде Daniel Kaddik от фондация Фридрих Науман.

Лекцията му със заглавие „But that’s not fair! Arguments against a free society“ бе насочена към някои въпроси на възприятието за справедливост, например справедливо ли е миньорът и мениджърът, които работят еднакво количество време, да получават различно възнаграждение.

6

Видно от отразяването им в Туитър, обаче, много по-интересни бяха отговорите, които Кадик даде на въпроси от публиката. Той бе непоколебим в тезата си, че решението на проблемите в България може да бъде само политическо. В този смисъл всички, които искат да дадат своя принос, трябва да участват в политическия процес, независимо дали като политици или активни граждани и избиратели.

Накрая дойде времето за лекцията на Tom G. Palmer от Atlas Network на тема „Peace is a choice“.

7

Главната му теза бе изключително логична. Мирът и неговото запазване трябва да са сред основните ценности на либерализма. Защото нито личностната свобода, нито върховенството на закона, нито пък свободната търговия са мислими във военна обстановка.

Лекцията му безспорно бе „гвоздеят в програмата“ на събитието и бе видимо въздействаща върху всички участници в него.

Вижте как го отразихме в Туитър.

Ако за финал трябва да обобщим, то събитието беше отлично, подборът на теми и лектори – много успешен, съответно контактите и запознанствата – повече от интересни.

Сума сумарум, имахме страхотен ден.

 

Share