14 април 2016 | Становища

ДЕОС подкрепяме кандидатурата на Весна Пусич за Генерален Секретар на ООН

VesnaPusic

                                                             Picture:  Youtube

За нас – българските либерали от ДЕОС няма съмнение, че проф. д-р Весна Пусич, кандидатът на Република Хърватска, е най-добрият избор за Генерален Секретар на Обединените Нации. Припомняме позицията си, че не подкрепяме кандидатурата на Ирина Боковазащото поставяме споделените ценности много по-високо от простата национала принадлежност.

Г-жа Пусич е дързък либерал и е отдала живота и дългата си политическа кариера на борбата за свобода, равнопоставеност и прозрачно управление. На именно тези основни ценности, към които ООН и международната общност трябва да се върнат колкото се може по-скоро.

Във времена, в които ставаме свидетели на нарушения на правата на човека в ужасяващи мащаби, във времена, в които Саудитска Арабия, оглавява възлови позиции в Съвета на ООН по правата на човека, г-жа Пусич олицетворява почтеността, от която Обединените Нации спешно се нуждаят, за да възвърнат достоверността си като пазител на световния мир и хуманизма.

Г-жа Пусич е доказала своите дипломатически способности и опита си, придобит в процеса на присъединение на Република Хърватска към Европейския Съюз и като министър на външните работи на страната си. Представянето ѝ по време на изслушването пред ООН в сряда ни убеди, че Весна Пусич е способна на именно онзи рядък баланс между визионерско лидерство и прагматизъм, който ще ѝ помогне да постигне най-доброто, което постът на Генерален Секретар на ООН позволява.

Също така, ние подкрепяме предложението на г-жа Пусич за провеждане на публични дебати между кандидатите за тази позиция, която е една от най-важните в световен мащаб. На мнение сме, че международната организация трябва да възобнови връзката си с хората на този свят, заради чиито живот и сигурност е била създадена.

ДЕОС ще работим за популяризиране на нейната кандидатура.

Share