6 октомври 2014 | Становища

ДЕОС в 9 точки и половина

11218462_1175272682499873_1920664478520173788_n

1) ДЕОС е партия на хората и за хората.

Олигарсите, корпорациите и чуждите резидентства си имат други партии и политици. Ние не сме от тях. Ние сме хората на България, които най-накрая искаме да вземем живота и бъдещето си в свои ръце.

2) ДЕОС е партия, изградена около идеология и ценности.

Вярваме, че всички хора имат равни права по рождение и не може правата на някого да бъдат по-силни или ограничавани за сметка на правата на другиго. Искаме по-малко държавна намеса в бизнеса и личния си живот. Ние изкарваме парите си, ние искаме и да решаваме как да ги харчим.

3) ДЕОС не е лява или дясна, а либерална партия.

Понятията ляво и дясно се размиват в глобалната икономика на знанието през 21 век. Ляво и дясно са и опорочени от поколенията досегашни политици в България. ДЕОС сме радикални центристи – идеалисти без илюзии. Готови сме да използваме подходящите икономически инструменти и мерки според нуждите и целите на обществото ни в дадения момент.

4) ДЕОС е модерна проевропейска партия.

Европейската политика за нас е вътрешна политика, в която всички ние искаме да участваме още по-дейно. За нас България е средна по размер европейска държава, която има всички предпоставки да бъде ключов играч в Европейския съюз. А ЕС е единствената общност, изградена както върху единството и равенството, така и върху законността, демокрацията и пазарната икономика. България в Европа е България на 33 морета. И на два океана.

5) ДЕОС искаме възстановяване на върховенството на закона.

Правилата трябва да важат за всички. Без изключения, винаги, за всеки и навсякъде. Мястото на престъпниците е в затвора. Без спазване на закона не можем да имаме икономически напредък, свобода и силно гражданско общество — вместо това имаме джунгла, престъпления и мафия, която смуче от джоба на всеки от нас. Това трябва да спре. И ние ще го спрем — няма кой друг.

6) ДЕОС искаме възстановяване на човечността и справедливостта в България.

Нашите деди спасиха българските евреи, нашите прадеди приеха арменците и бежанците от Беломорска Тракия и Македония, а благодарение на това днес сме повече и по-силни. Поколенията достойни българи преди нас ни оставиха посланието „Съединението прави силата“. И ние трябва да имаме силата да следваме завета им. Трябва да протегнем ръка на нуждаещите се около нас — на съседа си, на хората с увреждания, на бежанците. Всички сме хора. Не искаме да храним никого, искаме да помогнем. Етническите малцинства и имигрантите не са проблем, а огромна възможност за България. От нас зависи как — и дали — ще я използваме.

7) ДЕОС искаме повече образование, свобода и пряка демокрация.

Искаме да засилим и разширим правото на гражданите за участие и съвместно вземане на решения на всяко ниво — местно, изпълнително и законодателно. Само образованият гражданин може да има истински, информиран избор. Затова образованието и информационните технологии (IT) трябва да станат приоритет на всяко управление.

8) ДЕОС смятаме за ключово развитието на бизнеса и опазването на околната среда.

Ние сме за е-управление, е-община, за премахване на различните пречки и разрешителни режими пред инициативността на бизнеса и гражданите, за пълна прозрачност на обществените поръчки. Парите не растат по дърветата — само икономически напредък може да ни позволи да живеем по-добре. Смятаме политиката на баланс между икономическото развитие и потребяването на природния ресурс за възможна. Без природа никой от нас няма бъдеще.

9) ДЕОС искаме България да стане една нормална, добре уредена и просперираща държава.

Затова ще работим с всички партии, неправителствени организации, експерти и граждани за постигането на тази цел. Няма да делим хората по политическите им пристрастия, а по това доколко имат желание да допринесат за общото ни благо. Не правим компромис единствено с ценностите си. Няма да работим само с мафията, под каквато и политическа мимикрия да се крие тя — това е октоподът и беззаконието, които искаме да изхвърлим от властта.

И ½: Името на ДЕОС идва от това, че сме дейни. Бъди деен и ти. Участвай.

Присъедини се към ДЕОС или ни подкрепи – с време или със средства.

Share