31 март 2015 | ДЕОС Работи

Да на конопа в 9 точки и 1/2

Има растение с доказан положителен медицински ефект към редица заболявания като рак, множествена склероза, глаукома, обсесивно-компулсивни разстройства и още много други тежки заболявания, което вирее по нашите земи.

То обаче е включено в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Поради това не може да бъде отглеждано и използвано, а страдащите от тежки болести в нашата страна, чиито заболявания биха могли да бъдат лекувани, а болките им – облекчавани, биват подтиквани към използването на скъпи медикаменти с тежки странични ефекти.

Защо? Защо в България конопът е включен в този толкова рестриктивен списък?

Забележете, че в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични дори кокаинът е включен в по-малко рестриктивния Списък II – „Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Ние в ДЕОС основаваме позицията си за разрешаване употребата на коноп за медицински цели на следните основни точки:

1. Забраната на конопа, който има доказан положителен медицински ефект към редица заболявания, не носи никаква полза за обществото.

2. Регулирането на употребата на медицински коноп ще даде шанс и по-добро качество на живот на много наши болни съграждани.

3. Ще спестява сериозни средства и на здравната касасредства, които в момента се дават на фармацевтични компании за производни препарати.

4. Вярваме, че забраните и криминализацията водят до маргинализиране и стигматизиране на употребяващите наркотични вещества и са от полза единствено и само на организираната престъпност. Доказано е, че сухият режим в САЩ в началото на XX век не е довел до намаляване на употребата на алкохол, а само до забогатяване на престъпните кръгове.

5. Медицински проблем, какъвто са зависимостите, трябва да се решава на ниво медицина, а не с наказателни мерки, които имат негативно влияние.

6. Щетите за обществото от криминалния статут на една билка са несравнимо по-значителни от евентуалните последствия от легализирането ѝ.

7. Практиката по света показва, че стигматизацията е напълно погрешна политика. Дискредитирането на конопа вреди изключително сериозно на борбата с тежки проблеми като наркоманиите и престъпността.

8. Конопът е по-малко вреден и по-обществено приемлив (с по-ниски нива на агресия, пристрастяване и на вреда за организма на употребяващия) от разрешена от закона и широко употребявана субстанция като алкохола.

9. Смятаме, че една такава сериозна промяна в политиката ще доведе до по-добра информираност на обществото и насочване на вниманието и спестените средства към програми за лечение и превенция.

9 и ½. И нека не забравяме, че всеки, който подкрепя забраната и криминализацията, работи всъщност в полза на организираната престъпност.

Затова ние от ДЕОС настояваме за незабавното изключване на конопа от Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. Преместването на конопа от Списък I в Списък II би позволило използването на растението и производните от него вещества за медицински цели. Правата за изменения по този списък са делегирани на Министъра на здравеопазването. Тоест, необходим е само един подпис – и политическа воля. Нищо повече.

Ние в ДЕОС ценим правото на лична свобода и достойнство на личността. Сегашната политика по отношение на всички наркотични вещества в България е не само скъпа и неефективна, тя дава съмнителни резултати и е вредна за всички, освен за престъпните кръгове, свързани с производството и разпространението на наркотичните вещества

Декриминализирането на употребата на наркотици е въпрос, който заслужава сериозен и задълбочен обществен дебат. Ние от ДЕОС смятаме, че легализирането на конопа е стъпка в правилната посока.

Share