17 януари 2016 | Актуално

Да изхвърлим конституцията на СМС-ите

0000289743-article2

На 14.01.2016 „независимата“ съдебна власт претърпя поредното си крушение.

Премиерът Бойко Борисов посети, без да кс канен, Висшия съдебен съвет, като преди това изпрати провокативен и сплашващ СМС на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. С визитата си той оказа недопустим според Конституцията натиск върху съдебната власт, нахвърляйки се с безпрецедентни обвинения в „занимания с политика“ към шефа на ВКС, който преди около месец в емоционална реч изрази дълбоката си тревога като гражданин от състоянието на съдебната система и от това, че тя все повече бива превземана от олигархията. Нека не забравяме, че това изявление на Панов беше подкрепено от над 200 магистрати.

Очевидно поддавайки се на натиска на премиера, ВСС прекрати разследването на случая „яневагейт“, т.е. на изтеклите в медиите записи от телефонни разговори между бившите съдийки Ченалова и Янева, от които става ясно, че Борисов, главният прокурор и други са оказвали нерегламентиран натиск върху разследващите, с цел да бъде оневинена подсъдимата в момента бивша председателка на Софийския градски съд Владимира Янева. Като се позова на експертиза, която така и не стана публична, ВСС обяви записите за „манипулирани“ и поради това отказа да разследва съдържанието им. Това стана, въпреки че едната от събеседничките – Румяна Ченалова, потвърди истинността на разговорите, а другата – Янева, не я отрече. По този начин ВСС потули грамаден скандал за корупция и търговия с влияние, засягащ премиера, главния прокурор и други висши длъжностни лица. Прекратяването на разследването практически оневинява засегнатите.

ДЕОС се солидаризираме с мнението на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, че в случая става дума за конституционна криза. С посещението си, с провокативния СМС, който прати, с обвиненията срещу Лозан Панов премиерът направо прегази конституционния принцип на разделение на властите. Сега това става по особено драстичен начин, но този случай нито е първи, нито, за жалост, ако сегашното положение продължи, ще е последен. Резултатът е, че имаме ВСС, мнозинството от чийто членове превиват гръб пред силните на деня политици, вместо да бъдат техни независими и неподкупни съдници. Ако не беше така нямаше по такъв блудкав начин да се потули разследването по „яневагейт“, както впрочем няма никакъв резултат от „разследванията“ на изтеклите записи на разговори на премиера с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия шеф на Софийска градска прокуратура Николай Кокинов.

ДЕОС решително осъждаме погазването на принципа на разделението на властите, каквото се явява нахлуването на премиера на заседанието на ВСС и скандалът, който той устрои на съдия №1 Лозан Панов. Защото разделението на властите е фундаментът на действителната демокрация, а подкопаването му е път към диктатура.

ДЕОС смятаме, че това управляващо мнозинство и това Народно събрание трябва да си ходят, след като зарязаха правосъдната реформа насред пътя, оставяйки недокоснати най-тежките пороци в сегашната уредба, като например характера и властта на прокуратурата. Сегашните управляващи, които в съвкупността си са просто политическата фасада на властващата олигархия, следва да слязат от сцената. Те трябва да бъдат заменени от ново поколение необременени от миналото политици.

IMG_1265

ДЕОС вярваме, че в годината на предстоящи президентски, а вероятно и на парламентарни избори, сме длъжни да участваме във възможно най-широко обединение на всички носители на политическия разум – партии, граждански организации и самите граждани. Коалиция, която – чрез избори, а ако е необходимо, и чрез уличен натиск – да започне с  реалната промяна на политическата ни система, така че най-сетне ние, децата и родителите ни да живеем в законност, сигурност и без страх за своето бъдеще. Убедени сме от необходимостта за постигането на такова обединение и ще работим за неговото постигане.  Защото е крайно време политическият разум да надвие и заедно да изхвърлим конституцията на СМС-ите.

За ДЕОС:

Емил Роберт Коен,

Емил А. Георгиев

Снимка* – източник dnes.bg

Снимка** – автор Емил А. Георгиев, достъпна под лиценз CC-BY във Flickr 

Share