13 септември 2014 | ДЕОС Работи

Да дадем възможност на бежанците да допринасят за България

В България бежанците се приемат най-вече като заплаха. И големият проблем не е, че много от хората мислят така, а че тези внушения се правят от държавата и се възпроизвеждат от медиите. Независимо кое правителство е на власт, внушенията идват от редица държавни институции, например МВР, Министерството на отбраната и дори Държавната агенция за бежанците, от която зависи оцеляването на тези хора и това, дали ще получат легален статут. Бежанците биват обвинявани, че са незаконно пресекли границата (а как иначе човек може да стане бежанец?), че са терористи, че пренасят болести, че са в тежест на държавния бюджет и тъй нататък.

Бежанците бягат от войни и преследване, а тук намират дискриминация, омраза и предубеждения. Предизборната кампания вероятно ще катализира поредна вълна на омраза към бежанците. Най-лесният начин за националистическите партии да сплотят редиците си е да намерят враг. Колкото по-беззащитен, толкова по-добре. „Атака“ и „Национална съпротива“ вече организираха протести срещу бежанците.

По-тревожното е, че основните политически партии и коалиции също схващат бежанците като заплаха.

Ние от ДЕОС сме притеснени от ксенофобското отношение към бежанците и от липсата на адекватно отношение на държавата към тях. Смятаме, че страната ни трябва да гарантира техните основни човешки права. Не можем да приемем, че през 21 век в страна-членка на Европейския съюз повече от 400 деца нямат достъп до училищно образование заради неадекватното ни законодателство. А повечето от децата бежанци, които посещават български училища, са травматизирани, защото са сложени в класове, които не отговарят на възрастта им.

Ние от ДЕОС призоваваме българските институции и българското общество сериозно да помислят за интеграцията на бежанците. Досега практиката е следната – хората, които търсят убежище в България, се натъкват на враждебно отношение от страна да държавата и немалка част от хората. Затова повечето от тях, когато получат статут, заминават за Западна Европа по най-бързия начин. Само че Западна Европа вече започна да ни връща тези хора – тя не разбира защо те бягат от държавата, която им е дала убежище.

ДЕОС призовава да се научим да живеем с бежанците. Да им дадем възможност да учат и да работят в България, да допринасят за обществото ни. Да плащат данъци и осигуровки, да правят света ни по разнообразен, а нас – по-отворени и толерантни.

ДЕОС настоява за прозрачност относно парите за бежанците, за да няма поводи за популистки интерпретации:

ДЕОС настоява за бърза промяна в законодателството, която да даде възможност на стотици деца бежанци да ходят на училище.

Бежанците не са ни врагове – те имат нужда от закрила, уважение и заслужават да им се даде възможност да допринасят за страната, която ги е спасила. Ние също имаме нужда от бежанците, за да бъдем модерно европейско общество.

За ДЕОС по темата работи:

Share