3 юни 2016 | Становища

Гласуването от 16 години ще стане част от програмата на ДЕОС

От дискусията: Д. Джамбазов („За“) срещу И. Пангаров („Против“)

На 28 май 2016 г. в София ДЕОС проведохме отворена дискусия по темата „За и Против 16-годишните да могат да гласуват“. Модератор на проявата беше Жюстин Томс , която е Мениджър на успеха на партията. Тя откри дебата с обзор на примерите по света, където вече се гласува от 16 години на някои от изборите, като например в Австрия, Естония и Германия. Като преподавател по електронни медии, тя отдели внимание и на особеностите на днешното време, белязано от изключително лесния достъп до информация и знание. Това и по-добрите условия на живот се отразяват на физиологичното развитие на организма, където половото съзряване настъпва средностатистически много по-рано в сравнение с преди няколко десетилетия – реалност, която следва да бъде вземана под внимание.

Юристът Емил А. Георгиев, който е и председател на Управителния съвет на ДЕОС направи исторически преглед на избирателната възраст от миналото до наши дни и напомни за правата на 16-годишните според настоящото законодателство, например да сключват граждански брак със съгласието на родителите, както и да работят при определени условия. Все пак, от гледна точка на цялостното законодателство за ключов момент на настъпване на зрялост се смята навършването на пълнолетие и у нас това става на 18-годишна възраст. Затова въвеждането на по-ниска възраст на гласуване предполага сериозни законодателни изменения, започвайки от Конституцията и стигайки до Закона за защита на детето, според който децата ползват закрила срещу въвличане в политическа дейност. Емил А. Георгиев добави, че липсата на завършено образование към тази възраст не е проблем, защото би било равно на образователен ценз, който ще засегне и по-възрастните. Положителният пример на Австрия вапример е, че включването на по-младата аудитория в избирателните списъци е преместило центъра на тежестта към младите и техните проблеми, защото традиционно политическите сили обгрижват по-многобройни електорални групи като пенсионерите. Така на дневен ред е излязла болната тема за пенсионна реформа, именно защото би решила проблеми на бъдещите пенсионери, за разлика от заварените, които се интересуват най-вече от размера, а не от устойчивостта.

Икономистът Ивайло Пангаров, който представляваше лагера на противниците на понижаването на възрастта за гласуване, обърна внимание на нуждата от формално образование по политика и икономика, което при 16-годишните липсва напълно. Той изтъкна също, че при по-младите се засилва влиянието на крайнодесни партии като “Атака” – обратно на предпочитанията към АБВ и БСП при най-възрастните.

Журналистът Давид Джамбазов , който застъпваше идеята за гласуване от 16 години, представи показателни статистики, според които избирателите имат склонност да пренебрегват правото си на вот през първите години, в които имат право да гласуват и обратното, с нарастване на броя на ходенията до урната се покачва вероятността избирателят да го направи отново. Така първите няколко години гражданите са пасивни, а 18-годишната възраст съвпада с други важни житейски задачи, като например матурите и изборът на ВУЗ, което изтиква интереса към политика на заден план. Според него 16-годишните ще могат по-плавно да си изградят навици на гласуване, освен това на тази възраст те не са по-непредубедени и не са ксенофобски настроени.

Сред дискутиращите се оформи и трета група, която защитаваше позицията „За, но при изпълнение на определени условия“, като най-съществените от тях бяха въвеждане на гражданско образование в учебните програми и  участие на учениците в училищното самоуправление от ранна училищна възраст.

Като заключение надделя мнението, че намаляването на възрастта на гласуване е исторически необратим процес с глобално географско разпространение, който не може да бъде спрян. Въпрос на политическа воля е да се предприемат нужните законодателни изменения, колкото и сложни да изглеждат. ДЕОС сме партия основно от млади членове и симпатизанти, а много от нас са учители, преподаватели и ръководители в младежки доброволчески движения, където сме свидетели на младежката енергия и желание за напредък. Това ни кара да се чувстваме призвани да бъдем глас на тези млади хора от 16 до 18-годишна възраст, които биха желали чрез вота си на изборите да участват в избора на държавно управление.

Накрая участващите в дискусията членове и симпатизанти на ДЕОС отправиха с голямо мнозинство препоръка  към ОС на партията темата за даването на право на глас на 16-годишните да бъде застъпена в Програмата на партията, която предстои да се изработва.

Видеозапис от проявата може да видите тук:

Част 1

Част 2

 

 

Share