9 септември 2016 | Актуално

В държавата на мафията не сме граждани, а човешки отпадък

9284191667_e30f9444ba_o

В сряда и в четвъртък три събития – две сделки и едно интервю – показаха съвсем ясно дереджето, в което е страната ни. В първата сделка държавата продава в идеалния център на София терен, на който са построени т. нар. „царски конюшни“ за цена многократно по-ниска от пазарната. Тази продажба, извършена от областния управител на София, толкова явно и толкова нагло ощетява нас – данъкоплатците, че дори управляващата ГЕРБ поиска излъчения от коалиционния им партньор РБ Веселин Пенев да си подаде оставката. Във втората сделка трима невръстни младежи от фирма с три (!) лева капитал и печалба 1000 лева за миналата година, възлизаща на малко повече от една средна заплата, купиха Дипломатическия клуб в Бояна за сумата от 8,5 милиона лева! Сделката е очевидно симулативна, а младите хора – нищо повече от подставени лица. Упорито се говори, че истинският купувач е Пеевски. Но в купуването на пуснатия за продажба Дипломатически клуб няма нищо незаконно. Защо тогава купувачът се крие?

И накрая, в поредното си интервю от Белград бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев изнася куп нови подробности за корупционните схеми, чрез които „двата клана – на Пеевски и на Борисов“ управляват както икономиката, така и политиката на държавата. Това интервю е христоматиен пример за „разкаял се“ мафиот, който е „пропял“ с цел да се защити. Но в откровенията му виждаме само подробности от добре познатата картина на пленената от олигархията държава. А всички знаем, че активен участник в пленяването й беше самият Василев.

За нас в ДЕОС тези три събития са ярки симптоми за пълното всевластие на олигархията и тоталната институционална нефелност у нас. Които, апропо, съвсем не са от 2009 г., както се опитва да ни внуши бившият банкер. И това се вижда прекрасно в сделаката с „царските конюшни“, тръгнала още преди десет и повече години, при правителството на Симеон Сакскобургготски. Удобното бездействие на следващите правителства – на Станишев, на Борисов, на Орешарски и пак на Борисов направиха възможен наглия грабеж на държавна собственост (и с това над нас – данъкоплатците) на „пъпа“ на столицата. А ако депутатът от ДПС Пеевски – неизменният „предводител“ на олигархичните кръгове вече повече от десет години – имаше чисто лице и неопетнен бизнес, то нямаше да е обект на многохилядни протести преди три години и едва ли щеше да крие сделките си.

Впрочем сега очакваме да видим дали Сотир Цацаров и подопечните му прокурори и следователи ще разследват изнесените от Василев детайли, дали ще развалят сделката за „конюшните“ и дали ще разбулят мистерията на симулативната продажба на Дипломатическия клуб. Опитът от последните години показва, че най-вероятно областният управител на София ще си отиде, тъй като е много подходящ за изкупителна жертва на беззаконието. А продажбата на Дипломатическия клуб и най-вече твърденията на Цветан Василев най-вероятно така и ще си останат само с коментарите в социалните мрежи. Не ще ли се намери прокурор у нас, който да започне разследване за твърдяната от Василев огромна корупция на премиера Борисов? Или наистина да провери сделките на контролираните от Пеевски фирми?

Затова ние от ДЕОС още веднъж казваме, че оздравяването на обществото и държавата минава през смяна на властта, че сегашните политици трябва да си ходят! Това не е власт, а долен башибозук, в очите им сме нищо повече от уплашена рая, покорно търпяща всички кражби и грабежи. Какво да правим? Или се хващаме и изриваме авгиевите обори на българската политика, или сами лягаме вътре. И най-официално обявяваме България за депо за складиране на човешки отпадъци.

Изборът, както винаги, е наш.

Share