4 юли 2014 | Становища

Българската номинация за еврокомисар? Кой?

Мъдростта на многото е най-добрият начин за изход от патова ситуация, справяне с проблемите и посочване на верния изход. Доказали сме го не само в историята си, доказваме го всеки ден – и ние в ДЕОС и всяка част от гражданското общество.

Очевидно е, че един от най-високите постове в момента е обект на политикански пазарлъци, взаимно уреждане на сметки и търгашеско съглашателство, което вместо да защити националния интерес, ще постави търгуващите в нова порция зависимости.

Българската номинация за еврокомисар много погрешно се разбира от някои като българският еврокомисар. Да, това е българското участие в колегиума на Европейската комисия, но не е там, за да защитава интересите на България или да осигурява повече фондове на страната. Там е за да работи заедно с още 27 свои колеги и да предлага решения за ресора, за който отговаря. Който още се чуди как взема решения Комисията, добре е да погледне ето този линк.

Досега България е изпращала само и единствено изключително успешни комисари. Меглена Кунева (защита на потребителите до 2009 година) и Кристалина Георгиева (международно сътрудничество, хуманитарна помощ 2010-2014) са наистина успешни, авторитетни и уважавани хора.

Да, всички си спомняме унижението Румяна Желева през 2010 година и точно поради тази причини не бива да го допускаме отново!!! Защото нейната номинация беше партийно-партизанска, съглашателски израз на непотизъм.

 За да не се стига до същият срам, ДЕОС отново се обръща към мъдростта на многото – напиши твоето предложение. Помисли кой най-добре може да представлява страната в ЕК, кой е достатъчно почтен професионалист, кой е добрият пример.

Ще обобщим резултатите и в началото на следващата седмица ще обявим петте имена, получили най-много номинации. Резултатите, заедно с аргументите ти, ще изпратим на медиите и останалите политически партии. Предварително ти благодарим за участието.

Share